PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Hunedoara: Preşedintele CJ susţine asigurarea transportului la şcoală şi a meselor calde pentru elevi

Administraţiile judeţene trebuie să aibă asigurate de la bugetul central fondurile necesare pentru a putea face plata transportului la şcoală al elevilor, astfel încât să fie evitate eventualele probleme legate de naveta copiilor, a declarat, luni, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Laurenţiu Nistor, la o dezbatere publică referitoare la modificările propuse legilor educaţiei.

Nistor a subliniat importanţa extinderii programului de acordare a unei mese calde pentru elevi, precum şi a celor care au ca obiect sănătatea copiilor.

„Am făcut demersuri pentru modificări legislative în vederea asigurării unei forme de finanţare, de subvenţie, acolo unde operatorii sunt tentaţi să abandoneze trasee pe care le consideră nerentabile. Din păcate, demersul nostru nu a fost agreat. Se propune prin noua lege ca transportul să fie asigurat de către Consiliul Judeţean, cu sume ‘de la bugetul de stat, din sume defalcate din TVA, alocate cu această destinaţie’. Dacă această sarcină va fi predată consiliilor judeţene fără a primi şi banii pentru plata navetei elevilor, atunci vom avea o problemă”, a arătat preşedintele CJ Hunedoara.

El a menţionat că ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a intervenit on-line în cadrul dezbaterii şi a oferit asigurări că problema finanţării va fi rezolvată astfel încât să nu împovăreze bugetele judeţene.

De asemenea, a punctat şeful CJ Hunedoara, un punct foarte important este asigurarea asistenţei medicale în şcoli, dar şi extinderea programului prin care elevii primesc o masă caldă.

„Abandonul şcolar este o altă problemă cu care se confruntă societatea românească. Programul prin care elevii primesc o masă caldă trebuie extins prin identificarea surselor de finanţare, astfel încât copiii care provin din familii cu probleme financiare să poată beneficia şi de acest stimulent pentru a putea continua studiile”, a adăugat Laurenţiu Nistor.

Totodată, preşedintele CJ Hunedoara a arătat că instituţia pe care o conduce sprijină performanţa în educaţie, inclusiv prin susţinerea organizării concursurilor şi olimpiadelor şcolare şi premierea elevilor cu rezultate deosebite.

Dezbaterile referitoare la modificările propuse legilor educaţiei s-au desfăşurat luni la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean, la întâlnire fiind prezent şi prefectul Călin Marian, care a adus în atenţie prevederile referitoare la asigurarea mesei calde în şcoli.

La discuţii au mai participat reprezentanţi ai ministerului de resort, ai inspectoratului şcolar, sindicatului şi ai altor instituţii publice. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE