Deşeurile menajare din zonele de case ale municipiului Baia Mare vor fi colectate separat, iar în acest scop au fost instalate pubele care permit punerea deşeurilor pe categorii, a informat, marţi, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor Menajere (ADIGIDM) Maramureş, Romeo Dobocan.
„Este un mod de operare pe care ni l-au cerut foarte mulţi dintre cetăţenii care înţeleg să colecteze selectiv şi care, cum este şi firesc, nu mai doresc să plătească după cei care aruncă totul la grămadă. Până acum am făcut doar controale şi am încercat să schimbăm anumite nereguli constatate prin dialog. Scopul nu este de a aplica amenzi, ci de a creşte gradul de colectare selectivă. Unii pot fi constrânşi în a respecta legea doar prin sancţiuni. Până acum a fost sancţionat doar operatorul pentru deficienţele de operare. Anul acesta i s-au aplicat sancţiuni de peste 350.000 de lei”, a spus Romeo Dobocan.
Potrivit acestuia, acţiunea de monitorizare a colectării deşeurilor pe bază de selecţie va debuta la 22 august, iar echipele mixte al Poliţiei Locale şi asociaţiei vor fi prezente în zona de colectare, urmând a fi verificată fiecare pubelă ridicată de operatorul Drusal.
Anterior, lansării operaţiunii, ADIGIDM Maramureş a informat cetăţenii din zona de case a municipiului Baia Mare prin pliante şi reţeaua de socializare despre obligativitatea şi modalitatea de colectarea a deşeurilor selective.
„Se va urmări ca în pubelă să se regăsească doar tipul de deşeu care este programat pentru colectare. Pe pubelele în care se va găsi deşeu nesortat corespunzător va fi lipit un sticker care va menţiona motivul pentru care pubela nu a fost golită de operator. Poliţia Locală va aplica sancţiuni pentru lipsa de conformitate a deşeului, în conformitate cu prevederile în vigoare. Neatingerea ţintelor de reciclare atrage sancţiuni anuale pentru primării, care sunt plătite de la buget”, a mai precizat Romeo Dobocan. AGERPRES