PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Iaşi: Primarul Chirica a anunţat că municipalitatea a primit 43 milioane de euro prin programul Anghel Saligny

Primarul Mihai Chirica a anunţat, vineri, că municipiul Iaşi va primi 43 de milioane de lei prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” pentru două mari proiecte de infrastructură, Pasajul Socola şi a strada Aurel Vlaicu.

Conform declaraţiilor primarului Iaşiului, cele două investiţii finanţate prin acest program guvernamental sunt aferente proiectelor „Reparaţii capitale infrastructură pasaj superior Socola”, în valoare de peste 37 milioane de lei şi „Modernizare străzi în municipiul Iaşi – strada Aurel Vlaicu, tronson cuprins între intersecţia cu strada Ion Creangă până la limita U.A.T. Iaşi”, a cărei valoare este de 5,68 milioane lei.

Proiectele de modernizare a celor două obiective şi depunerea lor spre finanţare prin Programul „Anghel Saligny” au fost aprobate de Consiliul Local în şedinţa din 25 octombrie 2021.

„Iată că, în ciuda criticilor gratuite lansate la iniţierea acestei linii de finanţare, Programul „Anghel Saligny” vine cu alocări financiare substanţiale pentru proiecte foarte importante pentru comunităţile din întreaga ţară. În ceea ce priveşte oraşul nostru, cele două proiecte vin să răspundă nevoilor şi aşteptărilor a zeci de mii de ieşeni care locuiesc sau muncesc în zonele Bucium şi Dancu. Dacă lucrările la strada Aurel Vlaicu sunt în curs de finalizare, licitaţia pentru modernizarea Pasajului Socola va fi lansată în curând. Mulţumesc Guvernului României pentru acest sprijin şi am încredere că bunele relaţii de colaborare vor continua”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Pentru aceste alocări, edilul Iaşiului a ţinut să îi mulţumească în mod public, prin intermediul unei scrisori deschise, prim ministrului Nicolae Ciucă.

„Transmit sincere mulţumiri din partea mea şi a ieşenilor pentru modul corect în care aţi gestionat relaţia dintre Guvernul pe care-l conduceţi şi municipiul Iaşi. Două dintre deciziile luate ne-au convins atât de bunele intenţii ale actualei alianţe de la guvernare cât şi de grija pe care o purtaţi Iaşului, al doilea mare oraş al României. (…) Această finanţare este cu atât mai importantă cu cât fondurile alocate vor merge la două mari proiecte de infrastructură, ce vor deservi, în mod direct, zeci de mii de ieşeni, ce locuiesc în două zone de la marginea oraşului nostru. Primul dintre ele vizează reabilitarea pasajului Socola, care face legătura între centrul oraşului şi zona Bucium. Cel de-al doilea proiect se referă la modernizarea străzii Aurel Vlaicu, ce leagă zona Dancu de restul oraşului”, a transmis primarul Mihai Chirica, prin intermediul scrisorii deschise.

Tot prin intermediul aceleiaşi scrisori deschise, primarul Iaşiului şi-a exprimat speranţa că Guvernul va susţine şi proiectul construcţiei Bazei Sportive Regionale „Regina Maria”, a cărei documentaţie, inclusiv al Planului Urbanistic Zonal, este în curs de finalizare.

Edilul a informat totodată că sunt continuate lucrările din cadrul proiectului „Reabilitare cale de rulare tramvai Limita municipiului Iaşi – Rond Dancu”, care vizează reabilitarea căii de rulare a tramvaielor pe o distanţă de 650 de metri de cale simplă de rulare, din care 225 de metri de cale dublă de rulare în aliniament şi 200 de metri în Rondul Dancu, precum şi înlocuirea stâlpilor de susţinere fir-contact şi înlocuire fir-contact. Lucrările sunt executate, cu finanţare de la bugetul local, de asocierea Mari Vila Com SRL – Conest SA în cadrul unui contract în valoare de 13,77 milioane de lei. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE