PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Bihor: O altă clădire de patrimoniu a fost reabilitată prin Programul multianual al Primăriei Oradea

O altă clădire de patrimoniu a fost reabilitată şi pusă în valoare prin refacerea acoperişului, a faţadelor şi a elementelor arhitecturale, informează Primăria Oradea.

Potrivit sursei citate, este vorba despre Palatul Klobusitzky, situat pe strada Republicii, prima şi principala stradă pietonală a municipiului.

Restaurarea imobilului s-a realizat prin „Programul de reabilitare a faţadelor clădirilor situate în ansamblul urban – Centrul istoric Oradea”, program demarat în anul 2014, sub coordonarea Instituţiei Arhitectului Şef. Prin intermediul acestui program s-a reuşit schimbarea imaginii oraşului, fiind readuse la frumuseţea de odinioară cele mai valoroase clădiri.

Primăria Oradea, prin Direcţia Patrimoniu Imobiliar, a finalizat execuţia lucrărilor de reabilitare a imobilului menţionat, fiind executate, în primul rând, reparaţii şi schimbarea învelitorii la întreg imobilul. S-a folosit ţiglă-solzi de aceleaşi dimensiuni şi culoare ca şi cea originală. Au fost înlocuite toate elementele de tablă ale acoperişului, jgheaburile şi burlanele, doliile şi şorţurile de tablă conexe învelitorii. Totodată au fost înlocuite şi unele elemente de şarpantă deteriorate, aceasta din urmă fiind ignifugată cu materiale omologate, fiind reparate şi elementele de zidărie de la nivelul podului.

A urmat reabilitarea faţadelor dispuse spre străzi, fiind verificate toate ornamentele şi, în funcţie de starea de degradare, acestea au fost reparate sau înlocuite. De asemenea, a fost refăcută tencuiala acolo unde era desprinsă şi degradată şi apoi vopsită în culorile specificate în proiect.

Tâmplăria a fost curăţată şi revopsită, la fel şi feroneria balcoanelor şi au fost refăcute cele patru ornamente din tabla de zinc de la acoperiş.

Valoarea contractului de lucrări a fost de 821.550 de lei. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE