Colectarea deşeurilor menajere din zona de case a municipiului Baia Mare va fi riguros monitorizată şi se va impune cetăţenilor ca depozitarea gunoaielor să fie efectuată selectiv, a declarat, marţi, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deşeuri-Maramureş, Romeo Dobocan.
„Colectarea selectivă a deşeurilor din zona de case, adică din cartierele unde avem case pe arii mult mai mari, se va face doar selectiv de către operatorul economic. Au fost amplasate în aceste cartiere pubele pentru fiecare categorie de deşeuri, iar din 22 august, întreg procesul va fi monitorizat zilnic. Fiecare pubelă ridicată de operator va fi verificată, iar în pubelele în care va fi identificat deşeu nesortat conform cerinţelor va fi lipit un sticker şi menţionată cauza negolirii. De asemenea, Poliţia Locală va aplica sancţiuni pentru lipsa de conformitate a deşeului, în conformitate cu prevederile în vigoare”, a spus Romeo Dobocan.
Potrivit acestuia, odată cu implementarea la nivel de municipiu a colectării selective a deşeurilor vor apărea reduceri de cost, iar administraţia locală doreşte să impună acest mod de colectare pentru o mai mare operativitate.
„Inclusiv cetăţenii ne-au sugerat această metodă care ne străduim de ceva timp să o implementăm. Avem un număr apreciabil de cetăţeni care pun deşeurile gata selectate şi susţin că nu mai sunt de acord să plătească la comun pentru că alţi localnici nu doresc să respecte această cerinţă. Am făcut mereu controale, aplicat amenzi, însă scopul nostru nu e să aplicăm sancţiuni, ci să convingem cetăţenii că e nevoie să reducem cu toţii aceste costuri. Anul acesta, numai operatorul de colectare (Drusal) a fost sancţionat pentru diverse deficienţe în activitate cu suma de 350.000 de lei, dar, trebuie să înţeleagă şi cetăţenii, că deşeurile menajere nu mai pot fi aruncate la grămadă”, a mai precizat Romeo Dobocan.
O persoană fizică poate fi sancţionată cu sume cuprinse între 100 şi 300 de lei pentru depozitarea neselectivă a deşeurilor menajere. AGERPRES