PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Începe modernizarea reţelei de iluminat public din Alba Iulia, realizată cu finanţare europeană

Reţeaua de iluminat public din mai multe cartiere ale municipiului Alba Iulia, de pe 78 de străzi, este modernizată cu fonduri europene de peste 18 milioane de lei, administraţia locală predând luni amplasamentul în vederea începerii lucrărilor, potrivit unui anunţ al primarului Gabriel Pleşa.

„În această dimineaţă, am predat amplasamentul în vederea începerii lucrărilor de modernizare a reţelei de iluminat public, pentru Lotul 1, care cuprinde zona centrală, cartierele Ampoi 1, Ampoi 2, Ampoi 3 şi Partoş. În cadrul acestui lot se vor instala 1.496 corpuri de iluminat, 1.496 puncte luminoase controlate prin telegestiune, 1.437 stâlpi noi, 1.437 braţe prindere, 134 surse de energie regenerabilă (panouri fotovoltaice), 134 acumulatori, 67 dispozitive de control şi protecţie de încărcare/ descărcare”, a postat luni, pe pagina sa de Facebook, edilul din Alba Iulia.

Potrivit primarului, lungimea totală a sistemului de reţea iluminat public pe acest lot este de 45,52 de kilometri şi cuprinde 78 de străzi.

„Prin aceste lucrări se urmăreşte scăderea consumului anual de energie la iluminat public, scăderea gazelor cu efect de seră datorate sistemului de iluminat public şi creşterea eficienţei energetice, începând cu anul 2022. În acest moment, sistemul de iluminat public al Municipiului Alba Iulia înregistrează consumuri energetice foarte mari”, a explicat Gabriel Pleşa.

Contractul de execuţie lucrări pentru obiectivul de investiţii „Crearea sistemului de iluminat public al municipiului Alba Iulia – zona centrală, cartierele Ampoi 1, Ampoi 2, Ampoi 3 şi Partoş” – Lot 1, cu o valoare de 18.408.561,57 de lei fără TVA, a fost semnat luna trecută.

Lotul 2 se referă la modernizarea sistemului de iluminat public din cartierul Cetate şi are o valoare de 14.932.600 de lei fără TVA. Aici se vor instala 1.222 corpuri de iluminat, fiecare dotate cu puncte luminoase controlate prin telegestiune, 1.178 de stâlpi noi, 983 de braţe prindere, 64 de surse de energie regenerabilă (panouri fotovoltaice), 134 de acumulatori, 67 de dispozitive control şi protecţie de încărcare/ descărcare şi 32 de invertoare monofazice.

Lungimea totală a sistemului de reţea iluminat public pe acest lot este de 35,05 kilometri şi va cuprinde 48 de străzi.

Ambele lucrări sunt finanţate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Durata acestora este estimată la 16 luni.

Prin aceste proiecte se va îmbunătăţi, de asemenea, şi accesul persoanelor cu dizabilităţi la serviciul de iluminat public, prin iluminarea unui număr total de 159 de treceri de pietoni, incluzând sisteme bazate pe senzori de prezenţă. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE