PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Prima întâlnire pregătitoare a viitorului Comitet de Monitorizare al Programului Interreg IPA România-Serbia 2021-2027

În vederea lansării primul apel pentru propuneri de proiecte, ieri, 27 iulie, a avut loc, la Timișoara, întâlnirea pregătitoare a Comitetului de Monitorizare al Programului Interreg IPA România-Serbia 2021-2027.

La eveniment au participat reprezentanții Autorității de Management a Programului, din cadrul MDLPA, precum și reprezentanți ai Autorității Naționale din Serbia, ai Comisiei Europene și ai instituțiilor reprezentate în acest organism.

În cadrul întâlnirii, au fost prezentate aspecte cu privire la versiunea preliminară a Ghidului Aplicantului pentru primul apel pentru propuneri de proiecte, pentru care, în perioada următoare, va fi lansat un proces de consultare publică.

În perioada 2021-2027, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației este Autoritate de Management pentru Programul Interreg IPA România-Serbia 2021-2027, care va avea un buget total de 87.725.681 de euro și va finanța proiecte privind protecția mediului și adaptarea la schimbările climatice, sănătate și educație, turism și cultură, respectiv managementul frontierei.

Finanțarea pentru aceste priorități va fi de 85% din Instrumentul de Asistență pentru Preaderare (IPA III), 13% va fi cofinanțarea națională, asigurată de către statul român, iar contribuția proprie va fi de 2% pentru beneficiarii români. Beneficiarii sârbi vor asigura cofinanțarea de 15% integral din contribuția proprie.

În aria eligibilă a Programului sunt cuprinse trei judeţe din România (Timiș, Caraș-Severin și Mehedinţi), precum şi șase districte din Serbia (Severno Banatski, Srednje Banatski, Južno Banatski, Braničevski, Borski și Podunavski).

Pentru asigurarea unui cadru transparent de colaborare instituțională, începând cu luna octombrie 2019, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a organizat consultări cu actorii-cheie din aria Programului și a postat pe site-ul www.romania-serbia.net, pentru consultare publică, toate documentele aferente procesului de programare.

ALTE ȘTIRI RECENTE