PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Harghita: CJ finanţează cu aproape 1 milion de lei programele Asociaţiei Caritas

Consiliul Judeţean Harghita finanţează cu aproape 1 milion de lei programele Asociaţiei Caritas, o mare parte din sumă fiind alocată pentru susţinerea reţelei de îngrijire la domiciliu.

Potrivit informaţiilor furnizate luni, într-o conferinţă de presă, 540.000 lei sunt alocaţi pentru îngrijirea la domiciliu, o sumă importantă fiind alocată şi pentru Căminul de bătrâni Sfânta Elisabeta din Gheorgheni. De asemenea, sunt finanţate programe ce vizează persoanele cu dizabilităţi, copiii şi tinerii sau asistenţa comunitară rurală.

„Caritas Alba-Iulia oferă îngrijire socială complexă şi activităţi diverse pentru toate categoriile de vârstă şi toate păturile sociale, atât la oraş, cât şi în mediul rural. Printre principalele sale activităţi se numără: dezvoltare şi educaţie timpurie pentru cei mici, activităţi pentru persoanele cu dizabilităţi şi pentru copii şi tineri aflaţi în dificultate, îngrijire bolnavi la domiciliu, programe de consiliere pentru persoane cu adicţii, îngrijirea persoanelor vârstnice în centre rezidenţiale şi de zi, activităţi de incluziune şi integrare a romilor, voluntariat, asistenţă comunitară rurală. Ca urmare a cooperării strânse dintre Consiliul Judeţean Harghita şi Asociaţia Caritas Alba Iulia, în anul 2022 Consiliul Judeţean Harghita a adăugat 967 748 lei la bugetul programelor şi proiectelor care funcţionează în judeţul Harghita. Această sumă include mai multe proiecte câştigătoare, dintre care o parte semnificativă este finanţată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita”, a informat Caritas Alba Iulia.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a vorbit despre provocările perioadei următoare, în contextul războiului din Ucraina şi a creşterii preţurilor şi a punctat faptul că este nevoie de solidaritate pentru susţinerea sectorului social.

„Trebuie să găsim surse noi (de finanţare-nr). (…) Acele instituţii, firme, companii care până acum nu au alocat buget pentru protecţie socială, din solidaritate ar trebui să facă acest lucru şi inclusiv composesoratele care au, în mare majoritate, un venit foarte important şi cândva, în istorie, când au fost înfiinţate composesorate, unul din obiectivele majore era protecţia socială. Aşadar, trebuie să ne gândim şi să ne pregătim pentru un viitor despre care nu prea ştim cum va fi”, a spus Borboly Csaba.

Potrivit şefului Departamentului Îngrijire Socială şi Medicală a Caritas Alba Iulia, Peter Gyorgy, contribuţia Consiliului Judeţean este foarte importantă, atât pentru vârstnicii care beneficiază de îngrijire la domiciliu, cât şi pentru alte categorii sociale.

„Contribuţia Consiliului Judeţean pentru activităţile la care contribuie e foarte importantă. În îngrijirea la domiciliu, cu ajutorul Consiliului Judeţean putem să ajungem la acele persoane vârstnice cu precădere care au resurse financiare limitate. Totodată, asistenţa comunitară, cred că fără acest ajutor nu ar putea să funcţioneze în câteva locaţii. Şi, de asemenea, sunt acele contracte de furnizare unde sunt asigurate cheltuielile, cum ar fi căminul Sfânta Elisabeta sau avem un contract pe unitate protejată şi ducem mâncare la unităţile DGASPC, toate ne ajută să menţinem activităţile, locurile de muncă în judeţ şi să ajungem la acele persoane la care ne-am propus să fim de ajutor”, a declarat Peter Gyorgy.

La conferinţa de presă a fost prezent şi Ludescher László, directorul Departamentului Asistenţă Socială al Caritas, care a vorbit despre programele derulate, cu precădere în folosul persoanelor aflate în sărăcie extremă, punctând faptul că, în ciuda unui an dificil, cu mai multe crize care se suprapun, acestea trebuie ajutate.

Cei doi oficiali Caritas au arătat că în acest an finanţările pentru programe şi funcţionare sunt asigurate, chiar dacă cheltuielile cresc şi resursele au rămas aceleaşi şi nu va fi nevoie să se închidă centre sau să se restrângă activităţile. Există însă temerea că anul viitor vor apărea probleme, în contextul în care partenerii externi îşi concentrează resursele pe programe derulate în Ucraina şi este posibil ca autorităţile locale, care susţin parte din proiectele Caritas, să întâmpine dificultăţi financiare. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE