Consilierul de stat Laszlo Borbely, coordonatorul Departamentului pentru dezvoltare durabilă din Guvern, a informat, marţi, că 160 de persoane se pregătesc să devină experţi în dezvoltare durabilă, o meserie „unică” în Europa în prezent.
„Am discutat doi ani, avem o strategie a României pentru dezvoltare durabilă. Ce facem cu această strategie? Trebuie să o implementăm. Am creat acea reţea interinstituţională, peste două săptămâni vom avea un comitet interdepartamental, deci Guvernul trebuie să ştie ce avem de făcut până în 2030. Suntem întârziaţi. Asta nu înseamnă că nu trebuie să facem tot posibilul să avem o societate sustenabilă. (…) Avem un plan de acţiune prin hotărâre de Guvern, fiecare instituţie va şti ce are de făcut. Avem nuclee la fiecare minister, avem o meserie nouă care este unică în Europa în momentul de faţă, expert în dezvoltare durabilă. 160 de experţi în dezvoltare durabilă acum, la ora aceasta, sunt la cursuri, e un curs postuniversitar”, a declarat Laszlo Borbely, la Palatul Victoria, la lansarea studiului „România cu un singur chip – partea a doua”.
El a adăugat că Guvernul „are ambiţia” ca până în anul 2026 să aibă 2.000 de experţi în dezvoltare durabilă.
Potrivit acestuia, studiul lansat marţi arată că rata de părăsire timpurie a şcolii în România, 15%, este cea mai mare din UE, media europeană fiind de 9,7%.
„La internet, avem una din cele mai rapide viteze, pentru că noi am sărit etape, dar avem numai 28% la populaţie competenţe, faţă de media europeană de 54%. Asta înseamnă iarăşi educaţie, formare profesională. (…) Suntem pe locul al treilea la consumul nejustificat de antibiotice, se dau fără reţetă, suntem a doua ţară în privinţa utilizării de antibiotice fără prescriere. Deci, este vorba de prevenire la sănătate, să ai o viaţă sănătoasă”, a explicat Laszlo Borbely. AGERPRES