Primul acord-cadru al Unităţii Centralizate de Achiziţii (UCA) Publice a judeţului Harghita, înfiinţată anul trecut printr-un proiect al Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, a fost semnat în cursul zilei de luni, evenimentul fiind anunţat într-o conferinţă de presă organizată de Consiliul Judeţean (CJ).
Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a declarat că este vorba de prima achiziţie publică centralizată realizată în judeţ, punctând faptul că acest acord-cadru este un exemplu de bune practici iar calitatea şi serviciile oferite prin sistemul centralizat vor ajuta la dezvoltarea judeţului.
Prezentă la conferinţă, preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP), Iuliana Feclistov, a vorbit despre beneficiile unei Unităţi Centralizate de Achiziţii Publice.
„Sunt de părere că esenţa UCA o reprezintă realizarea proceselor de achiziţie publică în condiţii de economicitate, eficienţă şi eficacitate. Beneficiile UCA se referă atât la reducerea costurilor şi a riscurilor de neconformitate faţă de legislaţia în achiziţii publice, cât şi la gestionarea mai eficientă a procedurilor de achiziţie publică şi obţinerea unui nivel de calitate superior pentru bunurile şi serviciile achiziţionate. Ne aşteptăm ca activitatea UCA Harghita să continue în acelaşi ritm susţinut şi să existe un schimb util de experienţă cu celelalte organizaţii partenere, dar şi cu alţi viitori beneficiari care vor aprecia avantajele acestei forme de derulare a achiziţiilor publice”, a declarat Iuliana Feclistov.
Aceasta a menţionat încheierea procesului de selecţie a organizaţiilor dornice să înfiinţeze Unităţi Centralizate de Achiziţie Publică la nivel local şi formalizarea colaborării cu 12 autorităţi publice locale, primele trei fiind Consiliul Judeţean Harghita, Consiliul Judeţean Sibiu şi Primăria Timişoara.
Pentru înfiinţarea acestei unităţi, precum şi pentru pregătirea şi organizarea primelor proceduri de achiziţie centralizată, parteneri au fost reprezentanţi ai Băncii Europene de Investiţii şi consultanţi ai consorţiului condus de Ernst & Young România.
La conferinţa de presă, organizată în format hibrid, a participat, în sistem videoconferinţă, şi Cristina Martin, reprezentantă a BEI, care a punctat faptul că este vorba de proiect modern de management în administraţia publică, care ţine, în final, de creşterea eficienţei şi eficacităţii felului în care se consumă resursele publice.
La rândul său, Sofia Stoican, reprezentant Ernst & Young România, a arătat că această iniţiativă este aliniată bunelor practici la nivel european în domeniul achiziţiilor publice şi cu cadrul strategic şi legal aplicabil în România.
Ambele vorbitoare au apreciat colaborarea cu Consiliul Judeţean Harghita.
Valoarea acordului-cadru semnat luni este de 4,2 milioane lei fără TVA, durata fiind de 36 de luni.
Achiziţia a fost realizată pentru 21 de instituţii, respectiv Consiliul Judeţean Harghita, instituţiile subordonate, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Centrul Militar Judeţean, obiectivul fiind asigurarea produselor de papetărie şi birotică.
Potrivit informaţiilor furnizate de Groza Noemi, şef Serviciu Achiziţii Publice din cadrul Consiliului Judeţean Harghita, în viitor, UCA îşi propune să iniţieze, printre altele, proceduri de achiziţie publică de gaz şi energie electrică, precum şi combustibil, şi alte produse şi servicii ce vor constitui necesităţile instituţiilor care achiziţionează prin Unitatea Centralizată.
Aceste achiziţii sunt primele identificate ca fiind cele care reprezintă şi implică un grad mare de dificultate pentru Unităţile Administrativ Teritoriale din Judeţul Harghita.
„Să sperăm că în judeţul Harghita vor fi economisiţi mulţi bani în urma derulării procedurilor de achiziţie prin UCA, serviciile vor fi de mai bună calitate. La final judeţul va fi cel care va câştiga”, a mai subliniat Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.
Unitatea Centralizată de Achiziţii Publice Harghita a început să funcţioneze în octombrie 2021, în cadrul unui proiect a Agenţiei Naţionale a Achiziţiilor Publice, implementat cu sprijinul Băncii Europene de Investiţii prin experţii proprii şi consultantul său terţ, consorţiul condus de Ernst & Young. AGERPRES