PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Hunedoara: Cinci proiecte culturale pentru promovarea unor rute turistice au câştigat finanţare prin PNRR

Mai multe castre romane, cetăţi dacice sau muzee din judeţul Hunedoara vor fi promovate de Consiliul Judeţean (CJ) şi incluse pe diverse trasee tematice recunoscute la nivel naţional, după ce instituţia administrativă a câştigat finanţările necesare prin proiecte depuse prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a informat luni autoritatea locală.

Potrivit CJ Hunedoara, în urma evaluării din luna iulie, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a acceptat cinci astfel de proiecte, în valoare totală de 2,33 milioane euro, finanţarea fiind obţinută pe Componenta 11- Turism şi Cultură, din cadrul PNRR.

Unul dintre proiecte se referă la castrul roman de la Cigmău, care va fi inclus astfel pe Traseul castrelor romane, alături de proiectul castrului roman de la Micia, câştigat în prima sesiune de CJ Hunedoara.

Un alt proiect câştigător de pe Traseul castrelor romane se referă la promovarea şi restaurarea clădirii muzeului din fosta capitală a Daciei Romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, precum şi a accesului spre situl arheologic de acolo.

Pe lista obiectivelor admise la finanţare pentru a fi incluse pe Ruta cetăţilor se numără cetăţile dacice de la Costeşti-Blidaru şi Băniţa. Proiectul urmează celor referitoare la promovarea cetăţii dacice Costeşti-Cetăţuie şi la restaurarea Terasei a X-a de la Sarmizegetusa Regia, care au fost incluse pe lista de finanţare în prima etapă de evaluare.

„Promovarea monumentelor istorice cuprinse în cadrul acestor trasee şi rute cultural-turistice presupune digitalizarea şi includerea lor pe un portal comun creat la nivel european, alături de obiective şi monumente istorice din celelalte ţări membre ale Uniunii Europene”, a precizat CJ Hunedoara.

Pe lista obiectivelor admise la finanţare şi promovare mai este înscris Traseul gastronomiei tradiţionale hunedorene, ca parte a Traseului gastronomiei tradiţionale româneşti. Traseul din judeţul Hunedoara include localităţile Ostrovu Mare, din comuna Râu de Mori, Şoimuş, Bârsău, Peşteana, Lupeni, Petroşani şi Sălaşu de Jos.

În acest traseu gastronomic au fost incluşi producători acreditaţi de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, aceasta fiind una dintre condiţiile de eligibilitate. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE