Primăria Capitalei alocă 2,7 milioane de lei plus TVA pentru reabilitarea şi modernizarea sistemului de înştiinţare a populaţiei în caz de situaţii de urgenţă, a transmis, miercuri, primarul general Nicuşor Dan.
Edilul-şef a precizat într-o postare pe Facebook că sistemul este compus în prezent din 300 de sirene şi şase centrale de alarmare amplasate în sectoarele Capitalei. Potrivit acestuia, sistemul n-a mai avut parte de investiţii „semnificative” de mai bine de 30 de ani.
„Doar 155 de sirene şi două centrale sunt astăzi funcţionale, iar mare parte dintre sirene pot fi operate doar manual. Obiectivul nostru e să modernizăm toate cele 300 de sirene, să cumpărăm 10 centrale de alarmare noi, precum şi mediile de comunicaţie aferente (GSM, fibră optică, radio etc.). Vom face astfel un sistem modern, integrat şi centralizat, care va putea fi acţionat la nevoie apăsând un singur buton”, a completat Nicuşor Dan.
Viceprimarul Capitalei Horia Tomescu declara pe 25 mai, într-un interviu acordat AGERPRES, că Direcţia de situaţii de urgenţă, statistici, strategii vizează extinderea sistemului de alarmare, în cadrul căruia multe sirene sunt acţionate cu ajutorul unei manivele.
„În Direcţia de situaţii de urgenţă, statistici, strategii – e o direcţie pe care o conduc – avem un proiect de refacere a sistemelor de alarmare şi de extindere. Practic, sirenele de pe blocuri, aşa le cunoaşte lumea. Acest sistem nu a mai fost extins postbelic, imediat anii ’50. Practic, el nu acoperă decât centrul oraşului în momentul de faţă şi multe dintre aceste sirene nu sunt acţionate la buton dintr-o zonă centralizată, ci preşedintele de bloc are responsabilitatea să dea la manivelă în cazul unei alarme aeriene sau de altă natură. Deci, trebuie modernizat acest sistem”, explica viceprimarul. AGERPRES