PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Ministerul Dezvoltării: finanțăm investițiile din regiunile frontaliere cu Ucraina, Moldova și Marea Neagră

Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, la propunerea Ministerului Dezvoltării, negocierea și semnarea, de către România, a programelor de finanțare a investițiilor transfrontaliere dintre România și Ucraina, Republica Moldova și țările învecinate Mării Negre.

În perioada 2021-2027, cele 3 programe vor finanța proiecte de cooperare în domenii precum situații de urgență, educație, sănătate, inovare, cercetare, protecția naturii, schimbări climatice, prevenirea riscurilor, cultură, turism, siguranță, securitate și bună guvernanță.

Bugetul programului România-Ucraina este de 54.050.004 de euro, iar investițiile pot fi realizate în județele Satu Mare, Maramureș, Suceava, Botoșani, Tulcea și oblasturile Zakarpatia, Cernăuți, Odesa și Ivano-Frankivsk.

Programul România-Republica Moldova are un buget de 77.298.439 de euro, în aria eligibilă fiind incluse județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați și întregul teritoriu moldovean.

Bugetul total al Programului Interreg VI-B NEXT Bazinul Mării Negre 2021-2027 este de 72.275.137 de euro, în aria eligibilă fiind incluse Armenia, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România (regiunea SE), Turcia și Ucraina.

În perioada 2021-2027, România participă la cele 3 programe, având rol de Autoritate de Management, Secretariat Comun și Autoritate de Audit.

Pentru asigurarea unui cadru transparent de colaborare instituțională, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a organizat dezbateri și a postat pe site-urile www.blacksea-cbc.netwww.ro-md.net și www.ro-ua.net, pentru consultare publică, toate documentele aferente procesului de programare.

În perioada următoare, programele vor fi înaintate Comisiei Europene spre aprobare.

ALTE ȘTIRI RECENTE