Municipiul Braşov urmează să aibă din nou o cantină socială după zece ani în care nu a existat o astfel de facilitate pentru cei nevoiaşi, consilierii municipali adoptând, miercuri, un proiect, în valoare de 1,4 milioane de euro, prin care o clădire aflată în prezent în paragină ar urma să fie modernizată în acest scop.
Aleşii locali braşoveni au adoptat, în şedinţa ordinară de miercuri, documentaţia şi indicatorii tehnico-economici aferenţi realizării obiectivului de investiţie „Refuncţionalizarea, reabilitarea, modernizarea şi dotarea clădirii din str. Panselelor nr. 23 pentru a funcţiona drept Cantină socială”.
Clădirea care urmează să fie transformată în cantină socială a fost, timp de zeci de ani, cantina fostului liceu Steagul Roşu, actualmente Grupul Şcolar Astra, şi se află în apropierea Centrului Multifuncţional de Servicii Sociale, unde funcţionează Direcţia de Asistenţă Socială din subordinea Primăriei şi în proximitatea viitorului Centru pentru Persoane fără Adăpost.
Conform documentelor anexate proiectului adoptat de consilieri, valoarea estimată a lucrărilor de reabilitare este de aproximativ 1,4 milioane de euro.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei Braşov, în perioada în care municipalitatea avea o cantină socială, peste 150 de braşoveni beneficiau, zilnic, de o masă caldă, în prezent o astfel de facilitate fiind oferită de o entitate privată, „Bucuria Darului”, care beneficiază de o finanţare de la bugetul local.
Clădirea propusă spre reabilitare şi transformare în cantină socială a fost construită între anii 1982-1985 şi a fost abandonată în 2004, iar la momentul actual nu este utilizabilă, aflându-se într-o stare de degradare, însă, conform expertizei tehnice, nu sunt totuşi necesare lucrări de consolidare.
Tot miercuri, din iniţiativa primarului Allen Coliban şi cu aprobarea Consiliului Local, familiile din blocul de pe strada 13 Decembrie care a fost afectat de un incendiu violent în 20 mai, vor primi un sprijin de 2.500 de lei fiecare.
Ajutorul de urgenţă va fi acordat proprietarilor afectaţi de incendiu care au depus sau vor depune cereri în acest sens.
Pentru a beneficia de acest sprijin financiar, solicitantul va trebui să întrunească mai multe condiţii: să fie proprietarul imobilului, să nu fi beneficiat de despăgubiri în baza unei poliţe obligatorii sau facultative de asigurare a locuinţelor, pentru imobilul afectat şi să nu deţină un alt imobil în afara celui afectat de incendiu.
După acordarea ajutorului de urgenţă, beneficiarul acestuia este obligat ca în termen de maxim 30 de zile de la data încasării ajutorului să prezinte copii după bonurile fiscale de achiziţie a materialelor utilizate în reparaţia imobilului, a uşilor, a geamurilor şi/sau factura (chitanţa) costurilor de reparaţie care să fie în valoare cel puţin egală cu suma acordată.
În situaţia în care documentele nu sunt depuse în termenul stabilit sau dacă valoarea acestora este sub cuantumul ajutorului acordat se va proceda la recuperarea sumelor neutilizate sau nejustificate.
Ambele hotărâri au fost adoptate în unanimitate de consilierii prezenţi. AGERPRES