Peste 400.000 de lei, dintre care circa 350.000 de lei sunt fonduri europene nerambursabile, va investi Consiliul Judeţean Vâlcea până în martie anul viitor pentru a educa proprii angajaţi în prevenirea şi combaterea faptelor de corupţie, în cadrul unui proiect realizat în parteneriat cu Direcţia Generală Anticorupţie prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă (POCA) 2014 -2020.
Reprezentanţii forului judeţean vâlcean au anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă organizată pentru lansarea oficială a acestui proiect, că principalii beneficiari vor fi la final cetăţenii judeţului care, pe lângă faptul că vor primi servicii de calitate din partea funcţionarilor din Consiliul Judeţean, vor şti şi unde şi mai ales cum să sesizeze faptele de corupţie din instituţiile publice.
„Prin acest proiect, urmărim în primul rând creşterea gradului de implementare a măsurilor referitoare la prevenirea corupţiei şi a indicatorilor de evaluare din cadrul Consiliului Judeţean Vâlcea, prin implementarea metodologiei de identificare a riscurilor şi a vulnerabilităţilor la corupţie, dezvoltarea procedurilor operaţionale specifice şi implementarea şi certificarea standardului ISO 37001 numit Antimită. Al doilea obiectiv este de a creşte gradul de conştientizare privind corupţia atât în rândul cetăţenilor, prin organizarea unei campanii de conştientizare la nivelul populaţiei şi realizarea unui sondaj de opinie pentru a măsura imaginea pe care cetăţenii o au asupra fenomenului corupţiei în judeţul nostru, cât şi în rândul personalului din cadrul Consiliului Judeţean Vâlcea, prin organizarea unor sesiuni de formare profesională în domeniul prevenirii corupţiei, a transparenţei, a eticii şi a integrităţii. Atingerea rezultatelor proiectului, zicem noi, va contribui semnificativ la creşterea calităţii serviciilor publice furnizate cetăţenilor de către instituţia pe care o reprezentăm”, a precizat administratorul public al judeţului Vâlcea, Adrian Mihăilă.
Reprezentanţii Consiliului Judeţean Vâlcea au declarat că vor să transfere din experienţa acumulată în cadrul proiectului şi colegilor din celelalte instituţii publice din judeţ şi astfel cât mai mulţi funcţionari publici vâlceni să ştie cum să combată corupţia.
„Este un proiect foarte util pentru noi ca funcţionari publici. Calitatea serviciilor publice depinde întotdeauna de profesionalismul oamenilor din sistem, din administraţia publică şi acest proiect vine în întâmpinarea noastră. Suntem oameni care lucrăm cu fonduri europene, facem achiziţii publice, deci avem multiple activităţi cu riscuri în zona aceasta a corupţiei şi este foarte bine să fim informaţi astfel încât să nu avem nici un fel de probleme, fiindcă multe se întâmplă şi din necunoaştere, dintr-un nivel scăzut de informare şi atunci tot ceea ce se întâmplă în cadrul proiectului este un lucru foarte bun pentru noi ca funcţionari publici, pentru imaginea instituţiei noastre şi, nu în ultimul rând, pentru cetăţenii care apelează la serviciile noastre”, a adăugat managerul adjunct al proiectului, Cristina Marica.
Experţi care îi vor învăţa pe angajaţii din CJ Vâlcea să se ferească de corupţie vor fi agenţi anticorupţie vâlceni, care pe lângă simpozioane şi sesiuni de formare vor realiza şi un ghid de bune practici pentru prevenirea corupţiei în rândul fucţionarilor publici, ghid care va fi disponibil pentru toţi cei interesaţi atât pe site-ul Consiliului Judeţean, cât şi în format fizic la diferite instituţii publice vâlcene.
„Acest proiect a venit într-un context legislativ foarte bun având în vedere faptul că prin H.G. nr. 1269/2021 a fost aprobată Strategia Naţională Anticorupţie pentru perioada 2021-2025, strategie care prevede un ansamblu de măsuri de combatere a corupţie ca fenomen criminogen. Sunt prevăzute măsuri pentru identificare, gestionare şi reducere riscuri de corupţie, activităţi pe care şi noi le-am învăţat de-a lungul timpului şi pe care suntem foarte bucuroşi să le împărtăşim şi altor funcţionari din instituţiile publice, scopul fiind acela de realizare a educaţiei anticorupţie şi de reducere a cazurilor de corupţie. Să nu se înţeleagă că dacă la nivelul CJ Vâlcea s-a ales această modalitate de realizarea proiectului sunt cine ştie ce probleme de corupţie. Educaţia anticorupţie se realizează la nivelul tuturor instituţiilor. Este un lucru foarte bun că s-a reuşit cooptarea de fonduri europene pentru realizarea acestor activităţi şi reducerea impactului bugetar local. La nivel naţional, Direcţia Generală Anticorupţie a fost angrenată în 16 astfel de proiecte, dintre care două sunt la nivelul municipiului Bucureşti şi ne bucurăm că din celelalte 14 unul se desfăşoară în judeţul Vâlcea, cu atât mai mult cu cât acest proiect este derulat de Consiliul Judeţean şi cu siguranţă va avea un impact mai mare în judeţ decât dacă ar fi fost dezvoltat şi implementat la nivelul unei primării locale. În cadrul activităţilor desfăşurate în acest proiect noi asigurăm suportul de experţi în prevenirea corupţiei”, a declarat reprezentantul Serviciului Judeţean Anticorupţie Vâlcea, comisar şef Răzvan Marius Giuroiu.
Proiectul „Judeţul Vâlcea – Pro integritate!” se va derula până pe 16 martie 2023 şi are o valoare totală de 414.981 lei, din care 352.733,86 lei este finanţare nerambursabilă din Fondul Social European, 46.261, 27 lei – finanţare nerambursabilă din bugetul naţional şi 15.985,87 lei este contribuţia Consiliului Judeţean. AGERPRES