PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Mureş: Planul de Dezvoltare a Judeţului cu patru obiective strategice majore, aprobat de CJ

Consilierii judeţeni au aprobat, în şedinţa de marţi, Planul de Dezvoltare a Judeţului Mureş pentru perioada 2021-2027, care urmăreşte realizarea a patru obiective majore: un judeţ verde, dezvoltarea digitală şi inovativă, construirea de infrastructură şi servicii şi dezvoltarea economică.

„Pentru definirea obiectivelor strategice a fost analizată o bază de date ce conţine nevoile orientative de investiţii ale unităţilor administrativ – teritoriale din judeţul Mureş şi ai altor beneficiari. În scopul realizării celor patru obiective strategice, au fost formulate obiective specifice, măsuri şi acţiuni. Planul de Dezvoltare a Judeţului Mureş pentru perioada 2021-2027 este adresat tuturor actorilor din sectorul public şi privat, făcând apel la implicare activă, responsabilitate şi contribuţie semnificativă la procesul de dezvoltare a judeţului Mureş”, se arată în hotărârea CJ Mureş.

La elaborarea acestui document strategic au contribuit cele peste 700 de proiecte cu o valoare totală de aproximativ 6,1 miliarde de euro, care au fost propuse în cadrul dezbaterii pe marginea planului de dezvoltare, care defineşte obiectivele pe termen mediu şi lung ale judeţului.

Pentru perioada 2021-2027, au fost identificate patru domenii strategice majore care pot conduce la dezvoltarea generală a judeţului, la creşterea atractivităţii şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii prin dezvoltarea economică, socială, infrastructurală şi turistică durabilă, bazată pe cunoaştere şi inovare.

La capitolul „Un judeţ verde” regăsim sursele de energie regenerabilă, creşterea eficienţei energetice a imobilelor, îmbunătăţirea gestionării deşeurilor, administrarea zonelor protejate, construirea de reţele de apă şi canalizare şi finalizarea celor deja începute. Aceasta include, de asemenea, extinderea zonelor verzi, amenajarea peisagistică şi producţia de energie alternativă: de exemplu, parcuri solare.

În ce priveşte partea digital-inovativă, aceasta vizează cercetarea, dezvoltarea şi inovarea, construirea unui Centru de Inovare, precum şi dezvoltarea unei platforme de administrare digitală pentru instituţiile din subordinea CJ Mureş.

De asemenea, la capitolul infrastructură şi servicii dezvoltate regăsim construcţia de centuri ocolitoare, modernizarea drumurilor locale şi judeţene, construcţia nodului multimodal şi a parcului logistic şi dezvoltarea aeroportului.

În domeniul serviciilor se pune accent pe dezvoltarea educaţiei, a sănătăţii şi a incluziunii sociale, prin renovarea clădirilor spitaliceşti, construirea de noi spitale, precum şi pentru dezvoltarea şcolilor, îmbunătăţirea sistemului de asistenţă socială şi sprijinirea instituţiilor culturale.

La secţiunea „Un judeţ dezvoltat economic’ se precizează îmbunătăţirea transportului public, renovarea clădirilor istorice, lansarea de programe de înfiinţare, sprijinire a întreprinderilor mici şi mijlocii, promovarea şi dezvoltarea destinaţiilor turistice, inclusiv construcţia de linii de cale ferată uşoară, pârtii de schi, piste de biciclete şi centre de wellness.

Administraţia judeţeană a arătat că strategia de dezvoltare a judeţului Mureş pentru această perioadă 2021-2027 ia în considerare aspecte economice, sociale, culturale, de mediu, educaţionale, de sănătate, de digitalizare, de transport şi mobilitate, de cercetare şi inovare.

Pregătirea planului de dezvoltare a început cu o analiză a situaţiei actuale, după care au fost înfiinţate nouă grupuri mari de dialog, formate din persoane active din diferite sectoare ale societăţii: asistenţă socială; culturală, patrimoniu şi turism; sănătate; tehnologia informaţiei; protecţia mediului; agricol; economic; mobilitate, educaţie, tineret şi sport. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE