PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Proiect pentru modernizarea sistemului de iluminat pe 15 artere bucureştene, în valoare 24 de milioane de lei

Primăria Capitalei doreşte să implementeze un proiect pentru eficientizarea şi modernizarea sistemului de iluminat public pe 15 artere, în valoare totală de 24,9 milioane lei cu TVA.

Un proiect de hotărâre în acest sens urmează să fie dezbătut în şedinţa de joi a Consiliului General al Capitalei.

Proiectul vizează implementarea unui sistem de telegestiune şi utilizare a aparatelor cu tehnologie LED pe următoarele artere: Şos. Nicolae Titulescu, Bd. Banu Manta, Bd. Beijing, Str. Nicolae Caramfil, Str. Av. Alexandru Şerbănescu, Bd. Aerogării, Bd. Ion Ionescu de la Brad, Şos. Gheorghe Ionescu Siseşti, Şos. Pantelimon, Str. Liviu Rebreanu, Bd. Nicolae Grigorescu, Bd. Aviatorilor, Cal. Giuleşti, Bd. Constructorilor, Cal. Crângaşi.

Finanţarea obiectivului de investiţii se va efectua din bugetul local şi/sau alte surse legal constituite. Durata estimată de execuţie a lucrărilor este de şase luni.

Potrivit raportului de specialitate, pentru iluminatul pietonal se vor folosi 2.101 de aparate de iluminat tip LED de 30 W, care le vor înlocui pe cele de tip Timlux P 70W, montate pe stâlpii de beton la înălţimea de 4 metri.

Este vizată reducerea consumului de energie electrică cu minim 40% faţă de situaţia actuală. Directivele europene impun scoaterea din serviciu până la sfârşitul anului 2015 a surselor cu descărcare la înaltă presiune în vapori de mercur, înlocuirea cu surse cu eficienţă energetică şi luminoasă ridicate şi reducerea cu 20% a consumului de energie primară până în 2020, precum şi o ţintă de îmbunătăţire a eficienţei energetice cu cel puţin 27% până în 2030. Astfel, sursele cu descărcare la înaltă presiune în vapori de mercur trebuiau înlocuite până la sfârşitul anului 2015.

Conform documentului, sursele cu LED au o eficienţă foarte mare, durata lor de viaţă este dublă faţă de cea a lămpilor cu descărcare în vapori de sodiu, permit o foarte bună direcţionare a luminii, nu au durată de amorsare, au un indice de redare a culorilor peste 80 în mod uzual şi sunt foarte robuste mecanic.

Controlul lămpilor se va realiza în mod dinamic cu ajutorul controlerelor inteligente, instalate la partea inferioară a fiecărei lămpi, astfel încât fiecare lampă va lumina la intensitatea prestabilită doar atunci când se îndeplinesc condiţiile limită de declanşare a semnalului de comandă. Dimarea va fi controlată prin senzori de mişcare/radar având la bază comunicarea dintre lămpi ce se realizează prin reţeaua de tip Mesh, autonomă. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE