PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Harghita: Peste 150 de proiecte, incluse în Strategia Integrată de Dezvoltare a municipiului Miercurea-Ciuc

Peste 150 de proiecte sunt incluse în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a municipiului Miercurea-Ciuc, documentul urmând să fie aprobat până la sfârşitul lunii iunie.

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că urmează o nouă fază de dezbatere publică a Strategiei Intergrate de Dezvoltare Urbană, documentul fiind elaborat pe baza miilor de răspunsuri primite la un chestionar transmis familiilor din oraş.

„Vorbim de un program care vizează un oraş mai competitiv, un oraş mai incluziv, un oraş care poate să ofere o calitate a vieţii mult mai ridicată faţă de ce avem la ora actuală. Acest program strategic poate fi tradus în cel puţin 150 de proiecte (…) care aduc un aport semnificativ, dacă se realizează, vieţii comunităţii. Vorbim de un program care se bazează pe actuala strategie pe care o are oraşul până în 2025, dar aduce acel aport de care este nevoie, pe partea de competitivitate şi incluziune”, a declarat Korodi Attila.

Potrivit primarului, printre proiectele incluse în strategie se numără realizarea unei şosele de centură în partea de Vest a oraşului, amenajarea zonei Şuta, unde vor exista spaţii recreative pentru familii, reamenajarea Casei de Cultură a Sindicatelor, reabilitarea unor clădiri istorice din centrul urbei, dar şi realizarea unei reţele „mult mai dense” de piste de biciclete, astfel încât să nu se mai circule atât de mult cu autoturismele.

De asemenea, vor exista proiecte de dezvoltare industrială, despre care primarul spune că nu sunt senzaţionale „din punct de vedere al percepţiei vizuale”, dar care vor aduce o diferenţă majoră din punctul de vedere al competitivităţii oraşului.

Totodată, Korodi a mai arătat că se află în dezbatere publică şi varianta finală a Planului de mobilitate urbană sustenabilă.

„Vorbim de un document care este mult mai tehnic, care se adresează atât oraşului Miercurea-Ciuc cât şi zonei metropolitane şi abordează într-un mod durabil mobilitatea, transportul, conectivitatea comunităţilor şi a locuitorilor. Cele două documente, fiind aprobate la sfârşitul lunii iunie, vor fi puse la dispoziţia Agenţiei de Dezvoltare Regională, ca să fie şi baza unor finanţări de programe europene până pe perioada 2027”, a mai afirmat primarul Korodi Attila.

Biro Zoltan, coordonatorul Grupului de lucru din Primăria Miercurea-Ciuc care a elaborat Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a oraşului, a precizat că documentul cuprinde şase capitole, care abordează dezvoltarea infrastructurii, a zonei economică, reabilitarea zonelor verzi şi protecţia mediului, dezvoltarea domeniilor culturale, sociale şi sportive, dar şi mobilitatea oraşului şi dezvoltarea zonei metropolitane.

Documentele pot fi descărcate de pe site-ul oraşului, în limbile română şi maghiară, iar toţi cei care mai au propuneri sunt rugaţi să le trimită la adresele de email primaria@miercurea.ro sau la birozoltan@szereda.ro, până în data de 10 iunie. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE