Pista de biciclete care va înconjura zona Zaghen, mini-delta de la marginea oraşului Tulcea, va fi una ecologică şi va ţine cont de statutul ariei protejate, finanţarea urmând să fie asigurată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a declarat luni, pentru AGERPRES, primarul municipiului, Ştefan Ilie.
Pista de biciclete va fi construită din materiale prietenoase cu mediul şi va funcţiona ca o barieră de protecţie pentru aria naturală protejată care, în momentul de faţă, este expusă braconajului şi incapacităţii autorităţilor de a controla pescuitul ilegal din zonă.
„Proiectul ţine cont 100% de statutul zonei. Zaghenul era plin de gunoaie până acum un an, când Primăria a igienizat zona. În plus, acolo se braconează în mod curent. Acest traseu de biciclete, fiind circulat, îi va expune pe eventualii braconieri. În condiţiile prezente, ei operează în linişte, nederanjaţi de nimeni. La fel şi cei care aruncă deşeuri”, a precizat primarul Ştefan Ilie.
El a amintit că EuroVelo 6, pista de biciclete care va traversa Europa de la Oceanul Atlantic la Marea Neagră, traversează foarte multe zone protejate, iar pe teritoriul judeţului Tulcea, unde va avea una dintre cele mai lungi distanţe din întreg circuitul, va trece prin zone Natura 2000 sau teritorii administrate de Rezervaţia Biosferei Delta Dunării sau alte autorităţi de mediu.
„Pista din Zaghen este doar o porţiune dintr-un traseu care va traversa oraşul de la intrarea dinspre localitatea Mineri până în Satul Pescăresc şi care va fi integrată în EuroVelo 6. Am obţinut finanţare pentru întregul proiect, iar el se va concretiza”, a mai spus primarul municipiului.
Consilierii locali tulceni au adoptat în ultima şedinţă hotărârea „Asigurarea infrastructurii pentru biciclete” în vederea finanţării acestuia prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Proiectul are un buget total estimat de 1,98 milioane de euro, se va realiza în 24 de luni, iar pista va avea o lungime de 9,9 kilometri.
În momentul de faţă, în municipiul Tulcea mai există o singură pistă de biciclete cu o lungime totală de circa doi kilometri, în jurul lacului Ciuperca.
Amenajată printr-un proiect cu finanţare europeană pe un teren viran pe care se aflau construcţii ilegale, mini-delta de la marginea oraşului Tulcea are o suprafaţă de circa 200 de hectare şi este gestionată de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. AGERPRES