Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), instituţie aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), a recepţionat, marţi, 30 de locuinţe în municipiul Timişoara, destinate închirierii pentru tinerii specialişti din domeniul sănătăţii.
Cele 14 garsoniere şi 16 apartamente cu câte două camere au fost construite în amplasamentul din strada Ion Ionescu de la Brad, pe un regim de înălţime de parter plus şase etaje, investiţia fiind de 4.602.930,49 lei, cu TVA inclus, arată un comunicat al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei remis, marţi, AGERPRES.
În judeţul Timiş, ANL a finalizat până în prezent, în cadrul aceluiaşi program, 899 de unităţi locative în municipiul Timişoara (348 de unităţi locative) şi în oraşele Jimbolia (130), Lugoj (187), Făget (56), Sânnicolau Mare (30), Recaş (30) şi Deta (118).
Programul de construcţii de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, a fost lansat de ANL în anul 2001. Locuinţele sunt construite pe terenuri puse la dispoziţia Agenţiei de către autorităţile publice locale, beneficiarii fiind tineri între 18 şi 35 de ani, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuinţă. Accesarea se face prin depunerea de cereri la primării, care urmează să întocmească listele de repartiţii. În cadrul programului se construiesc şi locuinţe pentru medicii rezidenţi, venind astfel în sprijinul tinerilor specialişti din domeniul sănătăţii, ale căror venituri nu le permit accesul la o locuinţă în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei.
În prezent, locuinţele pentru tineri pot fi achiziţionate de chiriaşi, după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare egale către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare de la instituţii financiare autorizate, inclusiv cu garanţia statului, sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii. AGERPRES