Operatorii culturali care vor să organizeze evenimente la Braşov au la dispoziţie anul acesta o lună de zile pentru a aplica pe Ghidul de finanţare, lansat luni de Primăria municipiului, care le dă posibilitatea accesării unor cofinanţări de la 70.000 şi până la 250.000 pe proiectele propuse, în funcţie de experienţa pe care o au în domeniu.
Conform viceprimarului Flavia Boghiu, anul acesta, Primăria Braşov vrea să încurajeze „operatorii debutanţi”, împărţind proiectele nu doar în categorii de activităţi culturale ci şi pe dimensiuni.
Astfel, în acest an finanţările se acordă pe trei categorii de proiecte: finanţate cu o sumă de până la 70.000 lei – pentru care valoarea minimă de cofinanţare este de 10%; între 70.001 – 150.000 lei, cu o valoare minimă a cofinanţării de 20% şi proiecte între 150.001 – 250.000 lei, cu o cofinanţare de cel puţin 25%.
Cele 11 categorii sunt: arte vizuale şi arhitectură; muzică; teatru; dans; artă digitală şi noile media; educaţie prin cultură; patrimoniu cultural material; patrimoniu imaterial; promovarea culturii scrise; intervenţie culturală; proiecte mari cu caracter repetitiv.
Evaluarea şi selecţia proiectelor se va face în funcţie de originalitate, relevanţă, fezabilitate şi modul în care a fost construit bugetul.
Proiectele vor fi evaluate de o comisie formată din trei consilieri locali şi patru specialişti desemnaţi de primarul municipiului.
De asemenea, o noutate este că, începând din acest an, proiectele vor putea fi depuse şi online, pe platforma primăriabraşovenilor.ro.
Suma alocată de la buget, în acest an, proiectelor culturale este de 3 milioane de lei. AGERPRES