PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Timiş: Strategia de Smart City şi transformare digitală Timişoara 2022-2027 a intrat în consultare publică

Strategia de Smart City şi transformare digitală Timişoara 2022-2027 a intrat, de joi, în consultare publică pentru 30 de zile, după ce Primăria municipiului reşedinţă a construit împreună cu actorii locali interesaţi (firme de IT, mediul universitar, ONG-uri, cetăţeni) şi cu experţi internaţionali acest document care îşi propune să aducă oraşul în era digitală.

În urma unei consultări publice cu actorii interesaţi, au fost identificate primele 10 disfuncţionalităţi care vor fi prioritizate. În top se află „stresul cotidian şi consumul inutil de timp şi resurse” şi „existenţa a două lumi paralele digital/hârtie în domeniul serviciilor publice”, transmit reprezentanţii primăriei, într-un comunicat remis, joi, AGERPRES.

Sursa citată menţionează că Timişoara este un hub de inovaţie şi cercetare şi unul din centrele universitare mari din România. Într-un studiu recent, făcut în Barometrul de Calitate a Vieţii a rezultat că din punct de vedere al unei conexiuni avansate la internet, Timişoara se plasează peste media Uniunii Europene. Conform barometrului, Timişoara are o conectivitate de 92,4%, comparativ cu UE care are 92% şi România 89%.

Strategia este împărţită în şapte domenii strategice mari care vizează viaţa cotidiană a cetăţenilor, respectiv, transparenţa decizională şi guvernarea participativă, servicii publice de calitate, inovaţia şi mediul economic, atragerea şi retenţia forţei de muncă calificate, mediul şi salubrizarea, cultura şi recreerea, mobilitatea şi transportul public.

În total sunt incluse 165 de proiecte strategice din care 27 sunt deja în curs de implementare. Pentru a asigura realizarea şi monitorizarea lor, 62 de indicatori de performanţă vor fi actualizaţi anual şi va exista un partener care va acţiona ca lider pentru fiecare proiect în parte.

Printre cele mai importante proiecte se regăsesc: Portal Unic care să asigure legătura cetăţeanului şi a firmelor cu administraţia publică locală; City app de informare pentru vizitatori şi cetăţeni; Portal de evenimente care va deservi atât participanţii cât şi organizatorii de evenimente; Cartografierea societăţii civile şi a grupurilor de lucru locale; Implementarea bugetului participativ; Macheta digitală a oraşului.

Prin această strategie vor putea fi atrase finanţări nerambursabile semnificative prin PNRR şi alte programele multianuale lansate de Uniunea Europeană. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE