PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Cseke Attila: Peste 7.200 de cereri, înregistrate la MDLPA pentru Programul „Anghel Saligny” – infractructură de bază

Peste 7.200 de solicitări de finanţare pentru infrastructura de bază au fost înregistrate pentru Programul naţional de investiţii „Anghel Saligny”, cu o valoare totală de 128,3 miliarde de lei, a informat, joi, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila.

El a amintit că prin Programul „Anghel Saligny” se alocă 52,5 miliarde de lei pentru infrastructura de bază – apă, canalizare, drumuri şi poduri şi 7,5 miliarde lei pentru infrastructura de gaze.

„Pentru infrastructura de apă, canalizare, drumuri şi poduri am primit 7.320 de cereri de finanţare, din care 2.053 sunt pe apă şi canalizare, în valoare de 35,3 miliarde de lei, şi 5.267 cereri pentru finanţare de investiţii de drumuri şi poduri, în valoare totală de 93 miliarde de lei. Deci, pentru 7.230 de cereri de finanţare o valoare totală de 128,3 miliarde de lei. Aceste sume şi aceste valori şi acest nivel al solicitărilor arată cât de necesară a fost aprobarea acestui program de investiţii „Anghel Saligny” şi astăzi suntem în măsură să prezentăm şi să publicăm analiza după prima etapă de implementare în acest program şi anume prioritizarea pe judeţe a alocărilor de sume pentru tipurile de investiţii apă, canalizare, drumuri şi poduri”, a declarat Cseke Attila, într-o conferinţă de presă.

Potrivit ministrului, criteriile de alocare a sumelor pe judeţe sunt următoarele: 50% – numărul de UAT-uri dintr-un judeţ, 15% – numărul locuitorilor, 15% – necesarul de infrastructură, fiind pentru prima dată când acest indicator apare într-un program de o asemenea amploare, 20% – capacitatea financiară a UAT-urilor însumată la nivel judeţean (impozitul pe venit colectat), dar invers proporţional.

Pentru judeţul Ilfov se vor aloca 794 milioane de lei, care reprezintă suma minimă, iar suma maximă este pentru judeţul Suceava – 1,66 de miliarde de lei.

Tabelul cu datele specifice fiecărui judeţ vor fi afişate, în cursul zilei de joi, pe site-ul MDLPA. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE