PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Tulcea: 15 milioane de euro pentru reabilitarea blocurilor, obţinute prin PNRR

Judeţul Tulcea a obţinut circa 15 milioane de euro pentru reabilitarea blocurilor, suma fiind disponibilă prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a declarat, pentru AGERPRES, primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie.

El a amintit că în municipiul Tulcea există 24.000 de apartamente în 150 de asociaţii de proprietari, 550 de imobile şi 1.200 de scări şi a menţionat că doar pentru unele dintre ele au fost depuse documentaţiile necesare reabilitării.

„Până acum, au depus documentaţiile de reabilitare 32 de asociaţii, cu 52 de imobile, 140 de scări şi 2.800 de apartamente. Suntem pe un drum bun pentru că tot mai mulţi oameni se conving că blocul trebuie privit în ansamblu, că scara îţi aparţine şi ţie, inclusiv alte tipuri de elemente, subsolul plin de conducte foarte vechi, tencuaiala care stă să cadă, acoperişul care necesită reparaţii”, a afirmat primarul Ştefan Ilie.

El a amintit că prin PNRR, Tulcea a putut accesa circa 31 de milioane de euro, din care aproape 15 milioane de euro au fost pentru reabilitarea blocurilor.

„Am obţinut toţi banii alocaţi judeţului Tulcea (…), aproape 15 milioane de euro pentru 21 de blocuri şi nouă staţii de încărcare electrică, pentru că acum vin la pachet cu componenta verde. (…) Am accesat şi coşul naţional pentru reabilitări aprofundate”, a mai spus primarul municipiului.

De altfel, miercuri, în timpul expoziţiei „Apartament50+”, organizate de Ordinul Arhitecţilor din România, care a adus în prim-plan ţevi colmatate şi robineţi ruginiţi, primarul Ştefan Ilie a făcut apel la preşedinţii asociaţiilor de proprietari pentru a întocmi documentele necesare reabilitării blocurilor.

Expoziţia „Apartament50+”, vernisată la începutul lunii martie în Bucureşti, este un proiect-manifest pentru locuire în bune condiţii, în blocuri cu o vechime de peste 50 de ani.

„Toată povestea a apărut dintr-o nevoie de atenţie asupra locuirii. Locuirea în principiu este Cenuşăreasa investiţiilor în construcţii, pentru că dacă clădirile de birouri, cele industriale, mall-urile sunt parte dintr-un business bine făcut, locuinţele, mai ales în acest moment, sunt proiecte speculative financiar, fac profituri mari, după care rămân cu un beneficiar colectiv foarte puţin conştient de ce are. Acelaşi lucru se întâmplă şi la blocurile vechi, iar scopul nostru este să-i ajutăm pe oameni să conştientizeze ceea ce nu văd în ţevile ascunse în pereţii lor”, a afirmat iniţiatorul proiectului „Apartament50+”, Florin Enache. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE