Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, s-a declarat „şocat” de decizia Curţii de Apel Braşov, care, în cursul zilei de miercuri, a anulat Hotărârea de Guvern privind aprobarea steagului localităţii.
„Este incredibil şi absurd că instanţa a anulat Hotărârea de Guvern privind steagul municipiului Sfântu Gheorghe. Am primit şocat vestea că Curtea de Apel Braşov a admis cererea absurdă de anulare a steagului oraşului nostru. Pur şi simplu nu înţeleg cum, într-un stat de drept, este posibil ca două asociaţii vădit şovine şi care urăsc maghiarimea (al căror unic scop este de a perturba relaţiile interetnice paşnice şi de a agrava relaţia româno-maghiară) să reuşească să obţină anularea în primă instanţă a unei decizii luate de Guvernul României, în baza unei legi în vigoare, cu respectarea tuturor cerinţelor şi normelor”, a scris Antal Arpad, pe pagina sa de Facebook.
El a menţionat că este dezamăgit de această decizie, cu atât mai mult cu cât România se prezintă ca fiind un „model pentru rezolvarea problemelor minorităţilor”.
„Sper în continuare să putem rezolva odată pentru totdeauna aceste dispute simbolice, astfel încât comunităţile din Transilvania să poată folosi steagurile comunitare fără niciun fel de deranj, pentru că aşa este normal. Am încredere şi cred că există lucruri mai importante în secolul XXI decât atacarea constantă a unei comunităţi pentru identitatea şi simbolurile sale. (…) De fapt, sunt dezamăgit că acest lucru se poate întâmpla în România, care se prezintă în străinătate ca un stat model pentru rezolvarea problemelor minorităţilor. Şi să nu ne facem iluzii, Sfântu Gheorghe este doar primul caz, vor urma multe altele. Nu asta aşteptăm de la România, ci înţelegere şi respect faţă de comunitatea maghiară”, a mai scris edilul.
Miercuri, Curtea de Apel Braşov a admis parţial acţiunea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş şi a anulat H.G. nr. 711/2021 privind aprobarea modelului steagului municipiului Sfântu Gheorghe.
De asemenea, a admis cererea de intervenţie în cauză a Asociaţiei Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de deputatul AUR Dan Tanasă.
Sentinţa nu e definitivă, putând fi atacată în recurs în termen de 15 zile de la comunicare.
„În anul 2015, Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş se pronunţa ferm împotriva acestui steag şi contesta proiectul de hotărâre privind steagul municipiului Sfântu Gheorghe pe considerentul că este reprezentativ doar pentru comunitatea maghiară, nu şi pentru românii care constituie aproape 25% din totalul populaţiei oraşului. Conducerea Forumului Civic a adresat atunci un memoriu Consiliului local municipal în care arată că toate cele trei modele de steaguri propuse au un ‘caracter pur etnic maghiar’ şi cerea includerea unor simboluri heraldice reprezentative pentru comunitatea românească. (…) Apelul comunităţii româneşti a fost complet ignorat de majoritatea UDMR din CL Sfântu Gheorghe. Acum, instanţa de judecată a dat dreptate Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş şi a anulat HG prin care a fost adoptat simbolul local de la Sfântu Gheorghe, fiind unul în mod evident mono-etnic maghiar”, a scris Dan Tănasă pe blogul său. AGERPRES