PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Tema descentralizării, abordată de miniştrii Dîncu şi Grindeanu

Miniştrii Vasile Dîncu şi Sorin Grindeanu, prezenţi vineri la şedinţa festivă a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la înfiinţarea acestei instituţii, au abordat tema descentralizării, considerând că actualul context politic permite repunerea subiectului în discuţie şi implementarea sa.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, cel care a iniţiat în 2015 un proiect privind descentralizarea şi regionalizarea, a declarat că descentralizarea este necesară pentru că „este nevoie de puteri locale”, dar şi de „o simplificare a statului”.

„Suntem acum o coaliţie politică, o coaliţie importantă (…), puternică, Guvernul funcţionează bine, în armonie, sper că acest lucru se va transmite şi în teritoriu. Va trebui să facem un lucru care a rămas la Guvernul Grindeanu, nu s-a mai dezvoltat de acolo: descentralizarea şi, eventual, regionalizarea, dacă o să o înţelegem într-un mod constructiv, pentru că este nevoie de puteri locale. Tot ce s-a construit aici (în judeţul Bistriţa-Năsăud – n.r.) nu a construit Guvernul României, asta este foarte clar, a construit Consiliul Judeţean, cu echipa de aici, cu conducătorii pe care i-a avut. S-au dus la Bucureşti, la Bruxelles, au făcut rost de bani şi au venit cu proiecte. (…) Şi mai trebuie un lucru să-l facem în această coaliţie politică a noastră (…): să facem o simplificare a statului, să facem o reformă veritabilă a statului, în care să lăsăm puterile locale să existe, să respire. Primarii au nevoie de forţă, deputaţii şi senatorii care îi reprezintă au nevoie de forţa de a putea să proiecteze dezvoltarea”, a explicat Dîncu.

La rândul său, vicepremierul Sorin Grindeanu, ministru al Transporturilor, a apreciat că este nevoie de reluarea proiectului de descentralizare, dublat de o dezvoltare a infrastructurii de transport.

„Descentralizarea este un proiect care pare, în ultima perioadă, abandonat. Eu cred că este de datoria noastră să îl reluăm. Sunt convins că o altă componentă de dezvoltare a ţării noastre este cea legată de două mari direcţii: de descentralizare – şi va trebui să repornim acest proiect început în 2015, când Vasile Dîncu era ministrul Dezvoltării; am dat ceva acte normative în 2017, când eram prim-ministru, iar de atunci nu s-a mai făcut absolut nimic. Asta ar fi o componentă extrem de importantă, pe care trebuie să o facem în perioada următoare, dublată de altceva: de dezvoltarea infrastructurii de transport”, a afirmat Grindeanu.

Şedinţa festivă la care au participat cei doi miniştri a fost prezidată de preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, care i-a mai avut ca invitaţi pe mitropolitul Clujului, Andrei, foşti şi actuali consilieri judeţeni, parlamentari şi primari, foştii miniştri Ioan Rus şi Gabriela Szabo, prefectul de Bistriţa-Năsăud Mica Oprea şi subprefecţii Ioan Zăgrean şi Atilla Decsei, reprezentanţi ai cultelor, şefi de instituţii descentralizate şi din subordinea proprie, dar şi pe preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE