PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Ministrul Mediului: Programul naţional de împăduriri, finanţat prin PNRR, va demara luna viitoare

Programul naţional de împăduriri, finanţat prin PNRR, va demara luna viitoare, odată ce sistemul informatic necesar acestuia va fi funcţional, a anunţat vineri, la Braşov, ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Conform acestuia, proprietarii care se vor înscrie în program vor beneficia de o subvenţie de peste 10.000 de euro, bani care vor include şi cheltuielile cu resursa umană necesară realizării acestor activităţi.

„Prin PNRR am pregătit un proiect extrem de ambiţios de împăduriri pe următorii cinci ani, avem la dispoziţie peste 700 de milioane de euro pentru aceste plantări. Săptămâna trecută am aprobat o OUG prin care sprijinim acest program nu doar până la faza de plantare, ci şi pe următorii 20 de ani, adică putem să plătim o subvenţie pentru sechestrarea de dioxid de carbon, o subvenţie semnificativă, comparabilă cu cea pe hectar, în agricultură. 456 de euro va fi prima anuală de sechestrare de carbon timp de 20 de ani”, a precizat ministrul Mediului.

Acesta a subliniat că ministerul îşi propune ca, după startul programului, România să aibă 56.000 de hectare cu păduri noi.

Totodată, el a menţionat că ministerul îşi propune să înceapă acest program cu cu ariile naturale degradate, o altă prioritate reprezentând zonele deşertificate din sudul ţării, iar restul sumelor de bani disponibile se vor duce către „judeţele unde este nevoie”.

Tanczos Barna a participat vineri dimineaţa la o acţiune de împădurire în aria naturală protejată Muntele Tâmpa de la periferia municipiului Braşov, la recomandarea silvicultorilor plantând el însuşi un exemplar de pin negru.

În cadrul vizitei la Braşov, programul ministrului Mediului a cuprins o discuţie cu specialiştii în silvicultură de la Universitatea Transilvania pe tema viitoarei strategii forestiere a României, un prim Raport al acesteia urmând să fie finalizat până la sfârşitul lunii septembrie. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE