PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Bistriţa-Năsăud: Municipiul reşedinţă se împrumută cu circa 15 milioane lei pentru a finaliza două proiecte europene

Consiliul Local Bistriţa a aprobat joi un proiect de hotărâre în legătură cu contractarea unui împrumut bancar în valoare de aproximativ 15 milioane de lei, în vederea finalizării a două proiecte cu fonduri europene ale căror cheltuieli neeligibile s-au majorat cu 17% şi, respectiv, cu 30%.

Primul proiect face referire la restaurarea Bisericii Evanghelice din centrul istoric al municipiului Bistriţa, proiect a cărui valoare s-a majorat cu 30%, ajungând la 19,7 milioane de lei, iar al doilea vizează o linie verde de transport public, a cărui valoare s-a majorat cu 17%, la circa 69 de milioane de lei.

„Pe parcursul implementării acestora, ca urmare a revizuirii proiectelor tehnice şi actualizării contractelor de execuţie în baza OG 15/2021, cheltuielile neeligibile aferente obiectivelor de investiţii amintite mai sus s-au majorat semnificativ. (…) Datorită acestui fapt şi pentru finalizarea proiectelor de investiţii în termenele prevăzute în contractele de finanţare, se consideră oportună contractarea unei finanţări rambursabile interne în valoare totală de maxim 14.690.058 lei, cu o maturitate de maxim 8 ani, din care 3 ani perioadă de graţie”, se menţionează în raportul anexat proiectului de hotărâre.

În documentaţie se arată că, în urma contractării acestui nou împrumut bancar, gradul de îndatorare estimat al municipiului Bistriţa va atinge 17,37% în anul 2026. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE