PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Braşovul va intra în traseul naţional al gastronomiei locale cu bani din PNRR

Judeţul Braşov urmează să beneficieze de 90.000 de euro pentru promovarea bucătăriei tradiţionale, bani ce urmează să vină prin PNRR, după ce Consiliul Judeţean, în parteneriat cu Asociaţia Gastro Local, care are în componenţă comuna cu cele mai multe puncte de gastronomie locală autorizate din ţară, Vama Buzăului, şi DSVSA, a aplicat pentru finanţare, văzând în acest program o oportunitate de a sprijini dezvoltarea celor câteva zeci de astfel de mici afaceri deja existente în judeţ şi a altora care s-ar putea crea în viitor.

„Se finanţează partea de promovare a tradiţiilor gastronomice, creându-se la nivel naţional un traseu al gastronomiei locale, iar judeţul Braşov va intra în această rută naţională. Finanţarea va veni probabil pentru digitalizarea locaţiilor de gastronomie şi producători locali, precum şi pentru promovare, marketing, managementul fie al locaţiilor, fie al produselor. Noi avem acum suma inclusă în PNRR, care se împărţea la 30 de obiective introduse în traseul naţional, astfel că pe destinaţie revin 90.000 de euro. PNRR, aşa cum este scris şi în metodologie, va avea un contract naţional, aceşti bani nu vor veni în judeţ, nu vor fi gestionaţi de Consiliul Judeţean, dar vor fi utilizaţi pentru ceea ce România ţinteşte pe partea de promovare a gastronomiei locale, incluzând şi aplicaţia „România atractivă”. (…) Dacă noi reuşim să promovăm ceea ce am dezvoltat ca gastronomie tradiţională în judeţ, este un câştig”, a explicat, miercuri, pentru AGERPRES, Alina Szasz, managerul public al judeţului Braşov.

Primii paşi în sprijinirea şi promovarea punctelor de gastronomie locală s-au făcut deja de forul judeţean şi de Asociaţia Gastro Local, o iniţiativă născută în comuna Valea Buzăului, miercuri având loc, în comuna Hărman, o sesiune de informare pentru cei care doresc să înfiinţeze astfel de mici afaceri.

„Prin ThreeT (un proiect european, la care CJ Braşov este parte -n.r.) ne-am propus să avem o rută a punctelor gastronomice locale, implicit ne-am propus să facem aceste sesiuni de informare şi de conştientizare, pentru ca fiecare producător local sau oricine doreşte să fie informat. (…) Intenţionăm să facem o hartă a acestor puncte de gastronomie locală la nivel de judeţ şi, evident, aceasta va deveni o listă de atracţii şi va fi preluată de agenţiile de turism, pentru că un turist nu vine în zonă doar să viziteze o biserică fortificată, să se plimbe pe trasee, să schieze, ci şi să mănânce (…) Vrem ca agenţiile de turism care promovează judeţul Braşov să nu vândă doar Castelul Bran şi Cetatea Râşnov, ci să promovăm şi zonele mai sărace”, a adăugat Alina Szasz.

În cadrul sesiunii de informare, la care au participat câteva persoane interesate din zona metropolitană Braşov, din care este parte Hărmanul, preşedintele Gastro Local, Dorian Lungu, a povestit cum aceste puncte de gastronomie locală s-au născut, în localitatea turistică Vama Buzăului, dintr-o nevoie. Deşi are o atracţie turistică importantă – Rezervaţia de zimbri – până în urmă cu câţiva ani, comuna nu avea pensiuni şi nici restaurante, iar turiştii erau nevoiţi să meargă în alte localităţi pentru a lua masa.

Conform lui Dorian Lungu, această nevoie de locuri de luat masa a fost adâncită de pandemie, când turiştii au preferat vacanţele în zona rurală.

Potrivit acestuia, oricine poate să înfiinţeze un punct de gastronomie locală „în camera din faţă a casei”, în anumite condiţii, care nu sunt foarte greu de îndeplinit, cu taxe de înregistrare reduse şi cu investiţii minimale. Două dintre condiţiile esenţiale sunt ca, la mâncarea pe care o oferă turiştilor, aceste puncte de gastronomie locală să folosească 75-80% produse locale, iar numărul persoanelor care servesc concomitent masa nu poate depăşi 12. Un avantaj este acela că nu trebuie să emită bon fiscal, în condiţiile în care, în prezent, nu există reglementat acest lucru.

„Conceptul acestor puncte de gastronomie locală este cât mai puţină birocraţie, dar şi siguranţă alimentară”, a precizat Dorian Lungu.

Deşi, în prezent, aceste puncte de gastronomie locală sunt semnalizate prin indicatoare amplasate în localităţi şi cele care fac parte din Asociaţie sunt promovate pe site-ul acesteia, pe viitor ar fi nevoie inclusiv de o aplicaţie pe mobil, prin intermediul căreia turiştii nu doar să vadă adresele locaţiilor, meniul zilei etc., dar, eventual să-şi şi programeze masa, Asociaţia Gastro Local demarând deja demersuri în acest sens.

Primul punct de gastronomie locală din comuna Hărman va fi deschis de Ioana Gergel şi Corina Bozgan şi va funcţiona sub umbrela Asociaţiei Gastro Local.

„Împreună cu Ioana am gândit acest business, de fapt este mai mult, este un mod de viaţă. Eu am 17 ani experienţă profesională într-o corporaţie şi am simţit că este timpul să fac o schimbare. Sperăm să trăim mai frumos, să stăm mai mult în natură, să cultivăm propriile noastre legume, să le gătim şi să oferim şi musafirilor din toate acestea. Vrem să le oferim turiştilor un colţ de linişte, relaxare, întâlnire cu natura, o experienţă pentru ei şi copiii lor”, a mărturisit Corina Bozgan. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE