PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Boloş: Guvernul României are sarcina de a pune pe hârtie o Lege a inovării care să fie stimulativă pentru antreprenoriat

Guvernul României are sarcina de a pune pe hârtie o Lege a inovării, care să fie stimulativă pentru antreprenoriat, pentru start-up-urile din economia românească, a declarat joi ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

„Toată lumea vă vorbeşte de surse de finanţare, toată lumea vă prezintă o ofertă de instrumente de finanţare care încearcă să răspundă cât mai bine nevoilor din economie. Din acest punct de vedere, fie că discutăm de viitorul Program Operaţional Educaţie şi Ocupare, fie că discutăm despre Programul Operaţional Regional, fie că discutăm despre Programul Operaţional Creştere Inteligentă şi Digitalizare, toate acestea sunt exemple de programe operaţionale care oferă start-up-urilor un început de drum. Am să vă dau un exemplu care este, poate, unul dintre cel mai la îndemână instrument care îl vor avea tinerii: Antreprenoriatul pentru Tineri”, a afirmat Marcel Boloş, la Conferinţa Naţională ROStartup.

El a precizat că „nu mai puţin de 300 de milioane de euro sunt alocaţi acestui domeniu pentru început de drum destinat tinerilor”, dar cum start-up-urile înseamnă „orice iniţiere şi început de drum pentru afaceri, un element comun pe care îl au şi de mare viitor pentru România este inovarea”.

„Aşadar, pentru inovare, pentru ceea ce înseamnă ecosistemul inovării, pentru ceea ce înseamnă cadrul instituţional al inovării, Guvernul României are sarcina de a pune pe hârtie o Lege a inovării care să fie stimulativă, atât pentru ceea ce înseamnă antreprenoriatul şi pentru ceea ce înseamnă start-up-urile din economia românească. Pentru acest cadru instituţional vă propun un parteneriat în care să lucrăm împreună, să definim ecosistemul de inovare al României, să arătăm care este rolul start-up-urilor în acest ecosistem de inovare şi, mai ales, să dăm posibilitatea agenţiilor de dezvoltare regională să se implice în potenţialul enorm pe care îl are România, atât pentru ceea ce înseamnă sprijinul start-up-urilor, cât şi pentru ceea ce înseamnă inovarea ca potenţial de creştere economică”, a adăugat ministrul.

În opinia sa, România are „un potenţial mare, un potenţial uriaş pentru începutul de drum al afacerilor dat tocmai de inovare”.

„Vă propun să îl valorificăm. Guvernul României este implicat în acest proces de susţinere a start-up-urilor, fie că discutăm de fondurile externe nerambursabile care sunt cel mai la îndemână, fie că discutăm de fondurile naţionale, pentru că aici, inclusiv noi, avem din bugetul de stat alocate fonduri pentru ceea ce înseamnă cercetare, inovare şi sprijin pentru start-up-uri prin unitatea executivă pentru finanţarea Învăţământului Superior Cercetare, Dezvoltare, Inovare. Instrumentele sunt atât de diversificate şi atât de stimulative, încât mergem pe drumul acesta fără întoarcere, de sprijin pentru start-up-uri, de sprijin pentru inovare şi cred eu că aceasta este misiunea pe care Ministerul Cercetării Inovării şi Digitalizării o are şi mai ales pe zona digitalizării”, a susţinut Boloş.

Totodată, şeful de la Fonduri Europene a făcut referire la digitalizare, care este de asemenea „o ofertă generoasă pentru ceea ce înseamnă start-up-urile din România”.

„Discutăm de componenta de tranformare digitală în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi, aici, pot să vă spun că avem un buget aproape unic pe care trebuie să îl accesăm în perioada următoare – 1,8 miliarde de euro sunt disponibili pentru componenta de transformare digitală şi pentru ceea ce înseamnă transformarea şi modernizarea României. Vreau să vă asigur de sprijinul şi suportul pe care îl are Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, de parteneriatul deschis pe care îl avem cu toate agenţiile de dezvoltare regională. Eu cred într-o Românie în care start-up-urile îşi capătă rolul lor în dinamica de dezvoltare economică, dar şi într-o Românie în care agenţiile de dezvoltare regională sunt valorificate la maxim, atât pentru ceea ce înseamnă descentralizarea mult aşteptată de beneficiarii finanţărilor, dar şi pentru ceea ce înseamnă implicarea la nivel regional şi local pentru dezvoltarea României”, a mai spus Marcel Boloş.

Conferinţa Naţională ROStartup – „Strategia Ecosistemului de Startup din România” este organizată de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est prin Rubik Hub, împreună cu Banca Comercială Română, în calitate de sponsor principal şi susţinută de Banca Mondială şi Comisia Europeană. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE