Primăria Arad solicită modificarea Codului fiscal astfel încât sumele încasate din amenzile date pe teritoriul administrativ al unei primării să ajungă în bugetul acesteia, nu în bugetul primăriei de care aparţine contravenientul, în Arad peste 8.000.000 de lei fiind „pierduţi” în acest fel anul trecut.
Legislaţia privind regimul juridic al contravenţiilor, precum şi reglementările fiscale privind veniturile bugetelor locale prevăd în prezent că sumele încasate din sancţiunile aplicate pe raza unei localităţi se fac venit la bugetul unităţii administrativ-teritoriale în care contravenientul îşi are domiciliul sau sediul.
„În anul 2021, urmare a săvârşirii unor contravenţii pe raza municipiului Arad, Direcţia Generală Poliţia Locală Arad a întocmit 20.302 procese-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, pentru acte comise de persoane fizice şi juridice cu domiciliul în alte localităţi. Potrivit normelor legale, acestea vor reveni altor bugete locale. Este vorba despre un total de aproximativ 8.000.000 de lei, cu mult mai mult decât sumele transmise pentru debitare ca venit la bugetul municipiului Arad, din amenzi contravenţionale aplicate arădenilor de poliţiile locale de pe raza altor unităţi administrativ-teritoriale (suma se situează la aproape 200.000 lei)”, a transmis, luni, Primăria Arad.
Conform sursei citate, numărul mare de amenzi date unor persoane din alte localităţi este explicabil prin faptul că Aradul „este oraş de tranzit”, dar şi pentru că poliţiştii locali au „o atitudine mai severă faţă de contravenienţii din alte oraşe”.
„Această situaţie a survenit şi în anii anteriori, dar cu un efect mai redus asupra bugetului oraşului nostru. Dată fiind tendinţa de accentuare a discrepanţei dintre cele două fluxuri de debite, Direcţia Generală Poliţia Locală a înaintat Primăriei şi factorilor politici decidenţi un referat ce argumentează modificarea formulei de debitare actuale, care favorizează UAT unde contravenienţii au domiciliul, în defavoarea unităţilor administrativ-teritoriale care nu sunt doar prejudiciate de actele antisociale ale acestora, dar suportă şi costul funcţionării aparatului de agenţi constatatori”, precizează instituţia.
Anul trecut, în municipiu au fost aplicate 41.082 de amenzi contravenţionale, dar 49% sunt sume ce revin altor bugete locale.
„Modificarea Codului fiscal, vizată de Direcţia Generală Poliţia Locală şi Direcţia Venituri, face referire la imperativul ca sumele provenind din amenzile aplicate de către autorităţile administraţiei publice locale persoanelor fizice şi juridice să se constituie în venit la bugetul unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază teritorială a fost săvârşită contravenţia”, menţionează administraţia din Arad, care consideră că „în acest fel s-ar restabili echitatea în ceea ce priveşte beneficiarii sumelor constatate de către agenţii constatatori plătiţi de comunitate pentru a o proteja”. AGERPRES