PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Cseke Attila: 27,7% din populaţie la nivel naţional nu este deservită de reţea de apă

Ministrul Dezvoltării, Lucărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a declarat vineri, la Târgovişte, că 27,7% din populaţie nu este deservită de reţea de apă şi 44% – de reţea de canalizare, iar Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” va rezolva multe dintre proiectele de investiţii care asigură aceste utilităţi.

„Programul Naţional de Investiţii Anghel Saligny are cadru financiar stabilit şi vom trece la prioritizarea, în primă etapă pe judeţe, a investiţiilor şi pentru acest lucru vom folosi şi criterii specifice, de infrastructură locală, adică vom lua în considerare nivelul de dezvoltare al fiecărui judeţ, pe UAT-uri, astfel încât să încercăm să acordăm finanţări acolo unde este mai mult necesar, pentru un anumit tip de investiţie. Concret, în ceea ce priveşte populaţia care nu este deservită de reţea de apă, astăzi, în România, la nivel naţional avem 27,7% din întreaga populaţie”, a precizat Cseke Attila.

Potrivit acestuia, pentru judeţul Dâmboviţa acest indicator este 28,6%, puţin mai mare decât media naţională, necesarul fiind „puţin mai mare aici”.

„Sigur, sunt judeţe cu procente mai mari, respectiv procente mai mici, mai edificator este la canalizare, unde populaţia care nu este deservită de reţea de canalizare la nivel naţional este 44%. Pentru judeţul Dâmboviţa acest indicator este 71,32%, ceea ce arată o nevoie mai mare pe acest segment de investiţii pentru judeţul Dâmboviţa. Aceşti indicatori vor fi avuţi în vedere la prioritizare între judeţe astfel încât să putem să acordăm o finanţare mai mare acolo unde este nevoia mai mare pe acel tip de investiţie”, a spus ministrul.

Cseke Attila a adăugat că în Programul „Anghel Saligny” au fost preluate şi 105 proiecte care au fost evaluate şi nu au abţinut finanţare prin POIM. Printre proiectele preluate pentru finanţare prin acest program sunt şi două referitoare la racordarea la gaze în comunele Conţeşti şi Voineşti din Dâmboviţa, în valoare de 67 de milioane de lei.

„‘Anghel Saligny’ vine să completeze nevoia de finanţare şi nevoia de finanţare nu poate fi completată decât din bugetul de stat, iar pentru noi, ca Guvern, acest program este esenţial. El se va întinde până în 2028 şi va rezolva foarte multe dintre proiectele de investiţii care asigură aceste utilităţi de bază, apă, canalizare, drumuri, poduri, racordare la gaze”, a adăugat ministrul.

El a menţionat că pentru Programul „Anghel Saligny” au fost depuse 7.000 de proiecte la nivel naţional.

Privitor la investiţiile derulate de Ministerul Dezvoltării în judeţul Dâmboviţa, ministrul a precizat că sunt în curs de implementare 30 de investiţii în valoare cu 184,3 milioane lei, prin CNI. Totodată, sunt în curs de contractare investiţii pentru 13 obiective, în valoare 102,9 milioane lei.

Ministrul a adăugat că prin PNDL – 1 şi PNDL – 2 pentru proiectele din Dâmboviţa au fost alocate fonduri de 1,1 miliarde lei, din care a fost decontată suma de 941 milioane lei. Din cele 421 de proiecte care au primit finanţare au fost finalizate până acum 302 proiecte. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE