PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Opinii Experți

Salutul Platformei APL transmis Forumului Asociației Administratorilor Publici din România, care și-a desfăşurat lucrările în perioada 08-10 aprilie 2022, la Predeal

Administrația Publică este un domeniu vast, dificil, greu de gestionat dar satisfacțiile sunt vizibile atunci când responsabilitatea face echipa cu inteligența si cu munca asiduă.


În calitate de fost primar al orașului Hârșova, din pozițiile de consilier în cabinetul prim-ministrului sau al unor miniștrii care au deţinut portofoliul Administraţiei, dar mai ales din poziţiile ocupate în Asociația Orașelor din România am fost martor al schimbării administrației publice de-a lungul anilor. Această schimbare se datorează și fenomenului profesionalizării unor funcții cheie cum este cea de Administrator Public.

 

Acum într-un demers privat, alături de expeţii domeniului administraţiei publice, membrii Echipei APL prezenţi în Platforma pentru Administraţie Publică Locală (Platforma APL),  îmi asum să contribui, în continuare, la demersurile pozitive din acest domeniu.

 

Sistemul administrativ românesc a progresat luând ca exemplu managementul american și a introdus funcția de administrator public prin modificarea legii Administrației Publice locale în anul 2006, la care am contribuit, fiind membru al colectivului coordonat atunci de secretarul de stat Mircea Toader. Codul Administrativ a legiferat această funcție iar potrivit acestuia, primarul poate propune consiliului local înființarea funcției de administrator public. Contextul este aplicat și la nivel județean, consiliile județene beneficiind de această opțiune.


Legea administrației publice a evoluat. Noi evoluăm constant, însă, această evoluție trebuie susținută cu profesionalism. O astfel de funcție publică deține în  baza contractului de management atribuţii de coordonare a unor compartimente ale aparatului de specialitate sau a serviciilor publice de interes local, respectiv judeţean. Primarul, respectiv preşedintele consiliului judeţean poate delega către administratorul public, în condiţiile legii, calitatea de ordonator principal de credite şi multe alte atribuţii la fel de importante. Administratorul public nu este doar o altă funcție în aparatul de specialitate al primarului, respectiv al președintelui consiliului județean. 


Este o responsabilitate. Administratorul public este managerul unității administrative pe care o reprezintă și creier al instituției iar în lipsa acestor calități, sistemul de management devine deficitar. De aceea, susțin că această funcție să fie deținută de persoane competente, cu experiență în management public, cu autoritate potrivită în a gestiona situațiile limită ce pot apărea la nivel administrativ.


Ne aflăm într-un context politic, economic și sanitar dificil. Avem nevoie de persoane care să facă față acestor provocări. Este absolut necesar ca în astfel de funcții accentul să fie pus pe competență și nu pe apartenență politică. Reforma administrativă pleacă de la fiecare în parte și trebuie să ne îndreptăm privirea către persoane care au performat în acest domeniu și sunt onorat să vă vorbesc despre primul administrator public al Municipiului București, domnul Sorin Chiriță (un colaborator care poartă, dintr-o simplă coincidenţă, acelaşi nume cu al meu) .


Pe perioada contractului de administrator public, domnul Sorin Chiriță și-a amprentat competența în capitală și în zona metropolitană București-Ilfov, schimbările făcute de dumnealui fiind un exemplu de bună practică în acest domeniu. În cei 4 ani și jumătate, pe lângă atribuții de ordonator principal de credite și bun manager al instituției, a coordonat planul de mobilitate al Capitalei, a gestionat proiecte europene de sume impresionante, a delegat serviciile de utilitate publică și a extins transportul public la nivelul întregului areal teritorial al zonei metropolitane București-Ilfov. Sunt convins că rezultatele sutelor de colegi, administratori publici de judeţe, de municipii, de oraşe şi de comune, care susţin dezvoltarea durabilă a unităţilor administrativ-teritoriale unde îşi desfăşoară activitatea, confirmă justeţea şi oportunitatea deciziei  la care am participat în 2006, privind apariţia funcţiei de administrator public.

 

Urez succes Asociației Administratorilor Publici din România, în cadrul lucrărilor Forumului care se desfășoară în aceste zile la Hotelul Eden, din Predea și îmi doresc ca toate orașele și consiliile județene să câștige, să inflorească și să ajutăm țara să se dezvolte. De aceea, este nevoie de o reformă în organizarea teritorială a autorității locale care în acest moment este dictată de existența unui complex de contradicții și probleme care necesită o abordare sistemică pentru a fi soluționată, iar în numele Platformei pentru Administraţie Publică Locală promit tot sprijinul pentru o bună colaborare în vederea profesionalizării funcției de administrator public și conturarea unei imagini clare, pertinente şi unitare a rolului și activității administratorului public și a atribuțiilor sale stabilite prin contractul de management, în vederea asigurării eficientizării actului administrativ.

ALTE OPINII ALE EXPERȚILOR:

Iluminat Arhitectural

Iluminatul arhitectural este o artă care folosește lumina pentru a crea o atmosferă și o emoție specifică într-un spațiu. Poate fi folosit pentru a evidenția caracteristicile arhitecturale, pentru a crea o atmosferă intimă sau pentru a lumina un spațiu public.