PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Sector 1: Programul pilot de încălzire a imobilelor cu panouri fotovoltaice va fi extins în toate cartierele

Programul pilot de încălzire a locuinţelor racordate la Termoenergetica în sezonul rece şi furnizare de apă caldă menajeră pe toată perioada anului prin intermediul pompelor de căldură şi a panourilor fotovoltaice va fi extins în toate cartierele din Sectorul 1, potrivit unui comunicat al autorităţii locale transmis, miercuri, AGERPRES.

„Având în vedere numărul mare de cereri din partea locuitorilor, Primăria Sectorului 1 a decis extinderea Programul pilot ‘Termoficare de la Soare’ în toate cartierele din această zonă administrativă, prin care şi-a propus încălzirea locuinţelor racordate la Termoenergetica în sezonul rece şi furnizarea de apă caldă menajeră pe toată perioada anului prin intermediul pompelor de căldură şi a panourilor fotovoltaice”, au precizat reprezentanţii Primăriei Sectorului 1.

Pe lângă blocurile din cartierul Aviaţiei, cu 400 de apartamente, pentru care s-au încheiat înscrierile în programul pilot pe 10 ianuarie, programul va fi extins pentru alte 2.000 de apartamente din celelalte cinci zone ale sectorului. Este vorba despre câte 400 de apartamente pentru fiecare zonă, ceea ce înseamnă un total de 2.400 de apartamente care vor fi încălzite cu panouri fotovoltaice şi pompe de căldură până la sfârşitul acestui an.

În 2023 şi 2024, proiectul pilot „Termoficare de la Soare” va fi continuat prin intermediul unui program multianual de montare a panourilor fotovoltaice şi a pompelor de căldură în blocurile din Sectorul 1. Autoritatea locală estimează că, în 2023, alte 8.000 de apartamente vor beneficia de acest sistem de încălzire a locuinţei, iar în 2024 – încă 10.000 de apartamente.

În acest program pot fi incluse doar blocurile din Sectorul 1 care sunt reabilitate termic. Toate asociaţiile de proprietari de la blocurile care doresc să beneficieze de acest sistem (cu excepţia blocurilor din Cartierul Aviaţiei, pentru care înscrierile s-au realizat în perioada decembrie 2021 – ianuarie 2022) se vor putea înscrie în program, de miercuri, pe adresa de e-mail registratură@primarias1.ro, la sediul Primăriei Sectorului 1 sau completând formularul online disponibil la https://forms.gle/7WmtVL4LybXq1XDG6.

Cererile trebuie să conţină datele asociaţiei şi adresa, numărul de etaje, scări şi apartamente, precum şi informaţii ce vor constitui criterii de selecţie a blocurilor care vor intra în proiectul pilot: numărul mediu de persoane înregistrate la întreţinere, numărul de copii până în 14 ani din imobil, valoarea facturii de încălzire, pentru a calcula costul pe persoană. În plus, un alt criteriu de selectare a blocurilor îl constituie temperatura medie a agentului termic livrat, precum şi numărul de apartamente debranşate de la Termoenergetica SA.

Pe baza acestor criterii, specialiştii Primăriei Sectorului 1 vor selecta 2.000 de apartamente (câte 400 în fiecare zonă) care vor intra în acest an în programul pilot „Termoficare de la Soare” şi care se vor adăuga celor 400 de apartamente din cartierul Aviaţiei.

Costul estimat pentru fiecare apartament este de 15.000 de lei, din care Primăria Sectorului 1 va asigura 90% din sumă. Prin urmare, costurile maxime estimate pentru proprietari nu vor depăşi 1.500 de lei/apartament, care urmează să fie achitate eşalonat, pe o perioadă de 10 ani, rezultând astfel o plată de aproximativ 10 lei/apartament/lună. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE