PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Harghita: CJ cere ajutorul cetăţenilor pentru identificarea vehiculelor de mare tonaj care circulă fără autorizaţie

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a anunţat, miercuri, că pe site-ul instituţiei pe care o conduce vor fi publicate numerele de înmatriculare ale vehiculelor de mare tonaj care au autorizaţie specială de transport pe drumurile judeţene şi îi încurajează pe cetăţeni să anunţe autorităţile dacă văd vehicule ale căror numere de înamtriculare nu se regăsesc printre cele care au autorizaţie.

Borboly Csaba a precizat, într-o conferinţă de presă, că în fiecare zi câteva sute de vehicule de mare tonaj circulă pe drumurile judeţene, însă doar zece la sută dintre ele au autorizaţie de transport, fiind înregistrate, în context, numeroase plângeri din partea cetăţenilor.

Preşedintele Consiliului Judeţean a explicat că drumurile, mai ales cele de macadam sau neasfaltate, se deteriorează foarte tare din cauza acestor vehicule şi se cheltuie sume mari de bani pentru repararea lor.

„Am realizat acest sistem, prin care afişăm zilnic numerele de înmatriculare al maşinilor care au autorizaţie specială de transport valabilă. Şi fiecare cetăţean poate să se uite la acele utilaje supraîncărcate care circulă pe drumul judeţean, în localitatea sa, dacă au autorizaţie”, a explicat Borboly.

El a spus că dacă numărul de înmatriculare nu se regăseşte pe site-ul CJ, cetăţenii trebuie să sune la numărul de urgenţă 112 sau chiar la Consiliul Judeţean.

De asemenea, urmează să se încheie şi un protocol de colaborare cu IPJ Harghita, în acest sens.

Preşedintele CJ a mai spus că firmele pot obţine online autorizaţia de transport special, instituţia pe care o conduce încercând să vină în sprijinul acestora, costul autorizaţiei fiind cuprins între cinci şi zece lei pe un transport.

Borboly a punctat faptul că şoferii maşinilor de mare tonaj pot rămâne fără permis, dacă nu au autorizaţie, acumulând puncte de penalizare, pe lângă amenzile pe care le primesc.

De asemenea, patronii rămân fără şoferi şi va fi greu să se realizeze contractele de prestări servicii, de transport, la care s-au angajat, a mai spus preşedintele CJ.

El a făcut un apel şi către şoferi să nu pornească la drum înainte să verifice dacă numărul de înmatriculare se află pe site-ul CJ şi le-a spus şi patronilor că vor fi mii de ochi care se vor uita la aceste vehicule şi care vor anunţa autorităţile.

Potrivit lui Borboly, pentru proiectele mari de infrastructură, firmele se aprovizionează cu piatră din balastierele din Harghita şi ar trebui schimbată legislaţia, astfel încât aceste transporturi să se facă doar pe drumurile naţionale.

„La investiţii mari avem probleme. Vine o societate şi spune că dacă trebuie să facă un ocol de 50 kilometri, atunci are o pierdere masivă şi chiar are foarte multe probleme la realizarea contractului. (…) Avem foarte multe balastiere în Harghita şi (…) de aici, din judeţul nostru, toate lucrările mari de infrastructură, drum naţional, CFR, Moldova şi Transilvania, cam sunt alimentate cu piatră din judeţul Harghita. Şi atunci ei spun că ‘uite, eu trebuie să aduc zilnic 500 camioane de piatră’ (…) De aia trebuie să modificăm şi legislaţia, pentru că dacă vorbim de achiziţii verzi, ar trebui să vorbim şi de achiziţii care să aibă şi o suportabilitate din partea societăţii. Pentru că dacă ar fi aşa (făcute – n.red.) caietele de sarcini, încât numai prin drumurile naţionale să se transporte, atunci competiţia ar fi una corectă”, a argumentat Borboly Csaba.

El a mai adăugat că pe drumurile judeţene sunt montate şi 28 de camere de luat vederi, iar Consiliul Judeţean dispune şi de două camere mobile autorizate cu care se supraveghează aceste artere, dar ţinând cont că există aproape o mie de kilometri de drumuri judeţene, este nevoie de colaborare cu locuitorii pentru identificarea camioanelor care circulă fără autorizaţie de transport. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE