PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Brăila: Consilierii locali municipali au aprobat vânzarea a 51 de apartamente de tip ANL

Consilierii locali municipali brăileni au aprobat vânzarea a 51 de apartamente din blocurile construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), preţurile variind între 38.000 şi 150.000 de lei.

Solicitarea de scoatere la vânzare a locuinţelor ANL a venit din partea chiriaşilor care locuiau în respectivele locuinţe de cel puţin un an, contractele de vânzare-cumpărare urmând să fie încheiate între solicitanţi şi Consiliul Local Municipal Brăila, prin reprezentantul delegat al Serviciului de Utilitate Publică de Administrare a Fondului Locativ.

Potrivit anexelor proiectului de hotărâre adoptat în CLM, preţurile pentru cele 51 de apartamente sunt între 38.156,12 lei şi 151.722,65 lei, fiind stabilite în funcţie de chirie şi de banii investiţi de-a lungul timpului în respectivele imobile.

Valoarea de vânzare a fiecărei locuinţe a fost calculată în baza OUG 55/2021 pentru modificarea Legii 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe şi în baza HG 1174/2021 – privind modificarea şi completarea Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii 152/1998, aprobate prin HG 962/2001.

„Reprezintă valoarea de investiţie a locuinţei, diminuată cu contravaloarea sumelor rezultate din cuantumul chiriei reprezentând recuperarea investiţiei, calculată în funcţie de durata normată de funcţionare a clădirii, reţinută de autorităţile administraţiei publice locale. Valoarea obţinută se diminuează cu amortizarea calculată, potrivit legii, şi se actualizează cu rata inflaţiei, comunicată de Institutul Naţional de Statistică, pentru perioada cuprinsă între data punerii în funcţiune a locuinţei şi data vânzării acesteia”, se arată în raportul proiectului.

Până în prezent, ANL a finalizat în municipiul Brăila, în cadrul aceluiaşi program, 791 de unităţi locative în următoarele amplasamente: Şoseaua Baldovineşti (80), Cartier Brăiliţa (104), Cartier Brăiliţa, strada Viilor etapa II (136), Cartier Brăiliţa, strada Viilor etapa III (136), Cartier Lacul Dulce (248), Cartier Apollo (56) şi Str. Buzăului, pentru personalul Spitalului Judeţean Brăila, 31 de unităţi locative.

Programul de construcţii de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, a fost lansat de ANL în anul 2001. Locuinţele sunt construite pe terenuri puse la dispoziţia Agenţiei de către autorităţile publice locale, beneficiarii fiind tineri între 18 şi 35 de ani, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuinţă. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE