PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Giurgiu: Prefectura a atacat în contencios administrativ bugetul CJ; dispută între preşedintele CJ şi prefect

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Giurgiu, Dumitru Beianu (PNL), a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că Instituţia Prefectului a atacat în contencios administrativ bugetul CJ, el susţinând că astfel a fost nevoit să sisteze toate plăţile atât pe secţiunea de funcţionare cât şi pe cea de dezvoltare şi ar putea fi afectată plata salariilor angajaţilor din instituţiei.

Prefectul judeţului Giurgiu, Florentina Stănculescu, susţinută de PSD pentru această funcţie, a încercat să intre în sala de conferinţe pentru a explica jurnaliştilor situaţia, dar nu i-a fost permis accesul în sală de către preşedintele CJ.

„Printr-o adresă, Instituţia Prefectului Judeţului Giurgiu ne-a comunicat că a atacat bugetul instituţiei şi, ca atare, am fost obligaţi să comunicăm tuturor instituţiilor din subordine că până când nu vom avea acces în instanţă la fundamentarea, motivarea acestui demers suntem obligaţi să sistăm toate plăţile, şi cele de funcţionare, şi cele de dezvoltare (…) Îmi aduc aminte că în mandatul meu din anul 2012 printre cei mai buni colaboratori ai mei şi oameni care susţineau cu argumente şi cu foarte mult suflet cauza CJ Giurgiu când ne-a fost atacat bugetul era şi Florentina Stănculescu, pe atunci director economic al CJ Giurgiu. Acum, după cum trec anii, doamna Stănculescu, în calitate de prefect, atacă bugetul instituţiei CJ (…) Înţeleg că a atacat câteva proiecte din partea de dezvoltare, dar se spune în adresă că actul administrativ atacat este suspendat de drept, actul administrativ este Hotărârea CJ prin care a fost aprobat bugetul’, a afirmat Dumitru Beianu.

El a adăugat că i se pare total „ineptă” situaţia creată, în condiţiile în care la nivel naţional PNL şi PSD se străduiesc să asigure o bună guvernare şi atragerea de fonduri europene.

„Mi se pare ineptă şi inacceptabilă situaţia şi voi face memorii către domnul Bode, domnul Ciucă, şi către domnul Ciolacu pentru că nu îmi închipui că nu există mai sus de judeţul Giurgiu oameni rezonabili şi înţelegători care să descurajeze astfel de abordări. Avem proiecte pe fonduri europene prin care încercăm să aducem în judeţul Giurgiu 18 milioane de lei. Sperăm că situaţia se va debloca în scurt timp pentru că altfel, pe lângă problema legată de funcţionare, inclusiv salarii, riscăm să pierdem foarte multe oportunităţi legate de proiectele pe care le dorim a fi implementate în judeţul Giurgiu. Regretabil!”, a declarat Dumitru Beianu.

La acest moment al conferinţei de presă a preşedintelui CJ Giurgiu, în sală a intrat prefectul Florentina Stănculescu, care a vrut să intervină pentru a comunica jurnaliştilor punctul său de vedere, dar Dumitru Beianu nu a permis acest lucru, iar aceasta a părăsit sala.

„Mulţumesc pentru intenţie, dar am fi discutat în contradictoriu, fără pregătire şi nu am mai fi înţeles nimic”, a argumentat Dumitru Beianu refuzul său faţă de intenţia prefectului Florentina Stănculescu.

După câteva minute, prefectul Florentina Stănculescu a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia a subliniat că prin adresa Prefecturii de atacare în contencios administrativ a hotărârii Consiliului Judeţean prin care a fost adoptat bugetul pentru acest an nu sunt puse în pericol salariile angajaţilor CJ sau ale instituţiilor subordonate CJ.

„Nu există ca acţiunea Instituţiei Prefectului să pună în pericol salariile, nici ale DGASPC, nici ale altor salariaţi din celelalte instituţii subordonate CJ (…) Încearcă domnul preşedinte o interpretare, deşi în adresa pe care a primit-o i s-a indicat cu precizie care sunt poziţiile din lista de investiţii asupra cărora noi avem nişte semne de întrebare şi i-am cerut clarificări. Repet, pentru toţi angajaţii din subordinea CJ Giurgiu nicio secundă nu s-a pus problema atacării secţiunii de funcţionare din care, desigur, fac parte şi salariile (…) Sunt documente în spate pe care a omis să vi le arate, documente în care se spune clar ce se atacă, anumite poziţii din lista de investiţii”, a declarat prefectul judeţului Giurgiu.

Florentina Stănculescu a precizat că Instituţia Prefectului ar fi cerut lămuriri de la CJ pentru includerea pe lista de investiţii a unor imobile pentru care nu au fost prezentate documente cu privire la stabilirea preţului de achiziţie sau prezentarea unui document înregistrat după ce bugetul fusese deja aprobat, ori neprezentarea anumitor studii de fezabilitate.

„Nu sunt puse în pericol proiecte europene şi nici proiecte din cadrul PNRR, anumite puncte, investiţii au fost atacate şi chiar a fost foarte mare grijă să nu fie pretabile pe proiecte europene, nu se pune în pericol nici PNRR. Dacă instituţia CJ Giurgiu vine şi ne demonstrează cum au fundamentat, care este scopul acelor studii de fezabilitate, cu dragă inimă, se opreşte acţiunea. Repet: nu se atacă nimic din secţiunea de funcţionare. Nu trebuie să facem circ între cele două instituţii. Prin faptul că eu am dorit să intru astăzi în conferinţa de presă a domnului Beianu mi se pare o lipsă de politeţe să nu mi se permită să mă aşez lângă dânsul pentru că suntem persoane care am lucrat împreună ani de zile. Bugetul CJ poate să funcţioneze fără absolut nicio problemă. Înainte de acel document prezentat de domnia sa în conferinţa de presă au stat şi alte documente, deci CJ ştia foarte clar că nu am atacat hotărârea CJ în integralitatea sa”, a mai afirmat prefectul Florentina Stănculescu. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE