PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Plan de atenuare şi adaptare la schimbările climatice pentru Alba Iulia, cu finanţare integral nerambursabilă

Administraţia locală din Alba Iulia derulează un proiect cu finanţare integral nerambursabilă, prin care urmăreşte creşterea capacităţii municipiului de atenuare şi adaptare la schimbările climatice, potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES.

Proiectul, care va fi implementat până în 15 decembrie, are o valoare totală de 607.938 de lei, 100% nerambursabilă, din care bugetul alocat Primăriei Alba Iulia este de 399.282 de lei, iar diferenţa este a Agenţiei Locale a Energiei Alba (ALEA).

„Creşterea capacităţii de atenuare şi adaptare la schimbările climatice a Municipiului Alba Iulia” este un proiect finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021, granturi asigurate de către Statele Donatoare Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. Proiectul este implementat prin Programul „Mediu, adaptare la schimbările climatice şi ecosisteme”.

„Cu toţii avem datoria de a combate schimbările climatice şi efectele acestora. Municipiul Alba Iulia a înţeles din timp că schimbările climatice nu sunt doar un subiect stringent pe agenda de mediu a ultimilor ani. (…). Se înţelege de la sine că sunt necesare măsuri concrete de atenuare şi adaptare. Unul dintre documentele programatice în domeniu va fi realizat prin implementarea acestui proiect. Ne referim la ‘Planul de atenuare şi adaptare la schimbările climatice-PAASC, pentru perioada 2022-2030’. Documentul va permite Municipiului Alba Iulia să-şi planifice riguros acţiuni concrete pentru atenuarea şi adaptarea la schimbările climatice, în acord cu strategiile naţionale şi internaţionale în vigoare”, se menţionează în comunicatul Primăriei.

Iniţiativa este „sinonimă şi cu proiectarea şi dezvoltarea de acţiuni concrete” în această direcţie prin realizarea unui Studiu de specialitate privind identificarea zonelor vulnerabile la debite ridicate de ape pluviale de la nivelul municipiului Alba Iulia şi propunerea unui set de soluţii pentru gestionarea eficientă şi durabilă a colectării apelor pluviale din aceste zone.

Proiectul vine în întâmpinarea unor vulnerabilităţi identificate de Primărie, ale căror soluţii vor fi parte integrantă a unui document strategic, cu măsuri concrete pentru atenuare şi adaptare la schimbări climatice.

„Proiectul e o piesă esenţială din marele puzzle al transformării oraşului nostru într-unul rezilient, sustenabil, prietenos în egală măsură cu oamenii şi natura, în acord cu programul de finanţare. Este un mare pas înainte în parcursul nostru naţional şi european. Documentele strategice ce vor fi realizate prin proiect vor deveni repere punctuale solide pentru corectarea problemelor cunoscute sau mai puţin ştiute ale municipiului nostru. De aceea nu putem fi decât recunoscători Statelor Donatoare, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, care au şi expertiza, dar şi resursele pentru a susţine astfel de iniţiative în acest domeniu”, a afirmat primarul Gabriel Pleşa, potrivit comunicatului

Proiectul „CRESC Alba Iulia” este complementar cu „eforturile deja” depuse de către Municipiul Alba Iulia în direcţia atenuării şi adaptării la schimbările climatice. Municipalitatea este parte din Convenţia Primarilor, are un PAEDC elaborat conform metodologiei Convenţiei Primarilor şi raportează anual în cadrul iniţiativei Carbon Disclosure Project. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE