PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Iaşi: Consiliul Judeţean a depus cerere de finanţare prin PNRR pentru reabilitarea Filarmonicii Moldova

Consilierii judeţeni au aprobat, vineri, în cadrul unei şedinţe extraordinare, depunerea proiectului ce vizează reabilitarea şi modernizarea imobilelor în care îşi desfăşoară activitatea Filarmonica Moldova laşi.

Proiectul urmează a fi depus spre finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Componenta 5 Valul Renovării, apelul de proiecte fiind deschis vineri. Valoarea maximă eligibilă a proiectului este de 21,7 milioane de lei fără TVA.

„Este cea mai bună variantă de finanţare cu fonduri europene identificată până acum, astfel încât să putem relua lucrările care au fost abandonate în urmă cu 10 ani. Iaşul cultural a avut doar de pierdut din 2013, de când accesul spectatorilor în Sala mare de concerte a Filarmonicii, care are o acustică inegalabilă, a fost interzis. Le mulţumesc artiştilor că, în pofida neajunsurilor, au susţinut în continuare concerte la cel mai înalt nivel, chiar şi în spaţii mai puţin convenţionale. Este o prioritate pentru noi ca această clădire, în care s-a scris istorie pe acordurile muzicii clasice, să fie salvată şi redată publicului. Un scenariu realist este că în acest an vom avea şi finanţarea şi un câştigător al licitaţiei de execuţie a lucrărilor. Ne vom asigura că Filarmonica Moldova poate rămâne şi peste generaţii un reper cultural al Iaşului”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Alexe.

Managerul Filarmonicii, Bujor Prelipcean, a declarat că Iaşiul nu a mai organizat mari festivaluri din cauza lipsei unui spaţiu adecvat.

„Important e ca forţele noastre să se unească. Este o bijuterie care nu trebuie să dispară. Am avut proiecte culturale de mare anvergură, precum Concursul internaţional Ion Voicu, care a dispărut de pe firmament, la fel şi festivalul „Celibidache”. Avem cea mai bună filarmonică din ţară. Vreau să revăd această sală plină. Plină de viaţă, de oameni. Pe vremuri sala era neîncăpătoare. După finalizarea lucrărilor, sala va avea o capacitate de 700 de persoane, desfiinţăm balconul, mărim scena cu vreo 2-3 metri, vom avea un lift care va transporta instrumentele mari. Proiectul este european iar Iaşiul este o capitală europeană a culturii”, a spus Bujor Prelipcean.

Filarmonica „Moldova” din Iaşi funcţionează în două imobile, pe strada Cuza Vodă, care au fost preluate de Consiliul Judeţean Iaşi în octombrie 2018, pentru ca instituţia administrativă să poată efectua reabilitarea, consolidarea, modernizarea şi dotarea acestora. Durata de administrare a imobilelor este de 22 de ani.

Cele două imobile transferate în administrarea Consiliului Judeţean au o suprafaţă de 1.327 de metri pătraţi şi, respectiv, 375 de metri pătraţi. În prezent, acestea se află într-o avansată stare de degradare. Din această cauză artiştii susţin concerte în diferite locaţii din oraş.

În urmă cu mai bine de 25 de ani, corpurile de clădire ale instituţiei culturale au suferit doar lucrări neînsemnate de consolidare, unele dintre ele fiind într-o stare avansată de degradare. Lucrările pentru reabilitare şi reparaţiile capitale au fost demarate în urmă cu 17 ani, însă fondurile au fost alocate cu întreruperi, până în 2002, când Biserica Romano-Catolică a depus în instanţă o cerere de retrocedare.

Filarmonica de Stat „Moldova” a fost preluată în luna aprilie 2008 de Universitatea de Arte „George Enescu”, printr-un contract de locaţie, de la Episcopia Romano-Catolică, care a câştigat în instanţă dreptul de proprietate asupra imobilelor. Contractul era necesar pentru ca, astfel, să fie continuate şi finalizate lucrările de reparare, precum şi de a avea în continuare un circuit cultural.

Clădirea Filarmonicii a fost construită în 1815, în stil neoclasic caracteristic sfârşitului secolului al XVIII-lea şi începutului secolului al XIX-lea. Ea a aparţinut vistiernicului Alecu Balş. Ulterior, la sfârşitul secolului al XIX-lea, în 1871, clădirea a devenit un centru spiritual şi educativ, sub egida Bisericii Catolice şi coordonarea Surorilor de la „Notre Dame de Sion”, destinat copiilor, nu numai catolici, care doreau o pregătire deosebită. În anul 1900, a fost construită capela Institutului „Notre Dame de Sion”, în care funcţionează în prezent sala de concerte a Filarmonicii. În 1948, clădirea a fost confiscată de comunişti şi atribuită Liceului de Artă „Octav Băncilă”.

De-a lungul timpului, din cauza cutremurelor din anii 1977, 1986 şi 1990 şi a apelor din pânza freatică, imobilul în care funcţionează Filarmonica s-a degradat, motiv pentru care, în anul 1991, au început lucrările de renovare.

Edificiul are importanţă arhitecturală, dar şi istorică şi culturală, aici având loc diferite manifestări artistice. Între altele, în salonul Casei Balş s-a jucat, în 1817, prima piesă de teatru în limba română şi la 18 ianuarie 1847 a avut loc un concert susţinut de marele pianist şi compozitor Franz Liszt. Concertul inaugural al Filarmonicii din Iaşi s-a desfăşurat în anul 1942, sub bagheta lui George Enescu. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE