PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Primăria Capitalei urmează să implementeze un sistem de senzori pentru monitorizarea calităţii aerului

Un nou sistem de senzori pentru monitorizarea calităţii aerului va fi implementat în Capitală de municipalitate, începând din această vară, în parteneriat cu Fundaţia Vital Strategies.

Conform unui comunicat transmis joi de PMB, sistemul de monitorizare va fi complementar celui deţinut de Guvern, prin Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

„Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat amplasarea unei noi reţele cu 40 de senzori pentru măsurarea calităţii aerului în Capitală. E vorba de un proiect susţinut de Bloomberg Philantropies în parteneriat cu OMS şi el a devenit posibil pentru că Bucureştiul a aderat anul trecut la Reţeaua Oraşe Sănătoase”, precizează edilul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

Cei 40 de senzori de aer vor fi calibraţi pentru a detecta concentraţiile de pulberi în suspensie PM 2.5, PM 10 şi oxizi de azot NOx şi vor fi oferiţi cu titlu gratuit de către Vital Strategies.

Vital Strategies va achiziţiona senzorii şi va suporta contravaloarea serviciilor de mentenanţă timp de 2 ani, ulterior responsabilitatea acoperirii acestor costuri fiind preluată de municipalitate.

„Monitorizarea datelor va fi permanentă, iar informaţiile obţinute vor fi publice şi vor servi la investigarea surselor de poluare şi aplicarea sancţiunilor care se impun (dacă este cazul); aplicarea măsurilor locale de reducere a poluării (restricţii de trafic, extinderea spaţiilor verzi, o mai bună igienizare a străzilor) şi investigarea legăturilor între poluarea aerului şi problemele de sănătate”, menţionează sursa citată.

Conform PMB, aprobarea protocolului de colaborare de către CGMB reprezintă primul pas în implementarea proiectului, urmând ca în perioada următoare să fie parcurse următoarele etape: consultarea unui expert în calitatea aerului cu privire la tipul de senzori necesari, locaţiile adecvate pentru instalare, monitorizarea datelor şi interpretare etc; achiziţionarea şi instalarea senzorilor, iar ulterior monitorizarea datelor şi transferul sistemului de senzori către municipalitate.

În prezent, Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului este deţinută de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE