PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Arad: Primul proiect cu finanţare europeană pentru extinderea reţelelor de gaz din România, la Socodor-Pilu-Grăniceri

Primul proiect din România de extindere a reţelelor de gaz cu fonduri europene a început în judeţul Arad, după ce primăriile Socodor, Pilu şi Grăniceri au cerut împreună fonduri şi au obţinut 11,5 milioane de euro, urmând să fie racordate 2.350 de gospodării până la finele anului 2023.

Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, a semnat, joi dimineaţă, certificatul de urbanism pentru „prima investiţie din România în extinderea din fonduri europene a reţelei de gaz”.

„Cele trei comune vor fi racordate la conducta de înaltă presiune DN 20 Abramut-Arad. Preluarea gazelor necesare se propune a fi făcută prin intermediul unui racord în lungime de 1,6 kilometri amplasat în extravilanul oraşului Chişineu-Criş. Transformarea presiunii se va realiza printr-o staţie amplasată la limita comunei Socodor”, se arată într-un comunicat transmis de Consiliul Judeţean Arad.

Primarul comunei Socodor, Ioan Jura, a declarat, pentru AGERPRES, că a depus acest proiect în parteneriat cu Primăriile Pilu şi Grăniceri în anul 2020.

„Am depus cerere de finanţare prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) şi anul trecut proiectul nostru a fost aprobat. Finanţarea obţinută este de 11,5 milioane de euro. Vom construi 1,6 kilometri de reţea de înaltă presiune, 100 de kilometri de reţea de medie presiune şi 36 kilometri de reţele de racord la 2350 de gospodării din cele trei comune”, a declarat primarul Ioan Jura.

El a spus că zilele trecute a fost finalizată licitaţia pentru executarea proiectului tehnic şi a lucrărilor.

„Proiectul tehnic va fi realizat în cel mult trei luni, iar din vară încep lucrările pe teren, cu termen de execuţie de 15 luni”, a spus edilul.

Conform sursei citate, cele 2.350 de gospodării vor avea gaz cel târziu în decembrie 2023. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE