PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Sălaj: Consiliul Judeţean împrumută 65 milioane de lei pentru cofinanţarea unor proiecte europene

Consilierii judeţeni din Sălaj au aprobat, miercuri, contractarea de către Consiliul Judeţean a unui împrumut bancar de 65 de milioane de lei, suma fiind necesară pentru cofinanţarea unor proiecte europene vizând extinderea, modernizarea şi dotarea UPU – SMURD de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău şi modernizarea unor drumuri judeţene.

Potrivit expunerii de motive a proiectului de aprobare a contractării împrumutului, la nivelul judeţului Sălaj se află în diverse stadii de implementare o serie de proiecte de investiţii care beneficiază de fonduri europene nerambursabile sau sunt propuse pentru obţinerea de finanţare nerambursabilă, şase dintre acestea, cu o valoare totală de circa 400 milioane lei, fiind cu impact major în infrastructura sanitară şi rutieră.

„Implementarea acestor obiective de investiţii presupune asigurarea cofinanţării şi susţinerii cheltuielilor neeligibile, a căror valoare a crescut semnificativ ca urmare a majorării costurilor materialelor de construcţii, de la bugetul local. Se creează astfel o presiune importantă la nivelul bugetului local, fiind necesară constituirea de noi surse de finanţare. Ţinând cont de capacitatea de plată a judeţului Sălaj, de contractul de credit aflat în derulare, de necesităţile de finanţare pentru implementarea obiectivelor publice de interes judeţean, instituţia este interesată să deruleze o procedură de contractare a unui împrumut în valoare de 65.000.000 lei, asigurând astfel resursele financiare pentru realizarea proiectelor de investiţii în termenele asumate”, se arată în documentul menţionat.

La această dată, gradul de îndatorare a judeţului Sălaj este de aproximativ 10%, în condiţiile în care legislaţia în vigoare impune ca limita maximă de îndatorare din veniturile proprii să nu depăşească 30%, au mai precizat reprezentanţii Consiliului Judeţean Sălaj. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE