PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Bihor: Licitaţie pentru reabilitarea Podului Intelectualilor din Oradea

Lucrările de reabilitare a Podului Intelectualilor din centrul municipiului Oradea, una dintre cele mai vechi pasarele hobanate din ţară, sunt scoase la licitaţie de Primăria Oradea, data limită de depunere a ofertelor în SICAP fiind 4 mai 2022.

Potrivit unui comunicat al administraţiei locale, pasarela urmează să fie reabilitată din cauza stării de uzură în care se află pilonii, toroanele, grinda şi parapetul acesteia. Proiectantul este de o firmă din Cluj-Napoca, valoarea estimată a lucrărilor fiind de aproape 4 milioane de lei, fără TVA.

Podul pietonal are o istorie de peste 150 de ani, fiind situat într-una dintre cele mai frumoase zone din centrul oraşului, de unde trecătorul poate admira atât peisajul natural al malului Crişului Repede, cât şi frumoasa arhitectură a mai multor clădiri de patrimoniu. În 1910, podul de lemn care asigura traversarea Crişului a fost înlocuit cu un pod metalic, numit „Podul Paralelor”. În locul acestuia a fost construit, în 1974, actualul pod hobanat.

Pasarela hobanată are o lungime totală de 85,85 metri şi două deschideri, de 63,75 metri şi 22,10 metri. Lăţimea pasarelei pietonale este de 3,75 metri, fiind alcătuită din traseul pietonal propriu-zis şi două lise de parapet. Suprafaţa totală ocupată de pod cu amenajările conexe (rampe de acces, scări de acces) este de aproximativ 700 de metri pătraţi.

Proiectul presupune intervenţii pe mai multe categorii de lucrări. Astfel, se propune reabilitarea racordării cu terasamentele, realizate cu ajutorul zidurilor de sprijin. Scările de acces pe pod, de pe malul stâng, vor fi reabilitate la nivelul mâinii curente prin şlefuire, polizare şi vopsire a elementelor metalice cu vopsele speciale pentru oţel, iar treptele vor fi pavate cu plăci de granit.

Parapetul pietonal va avea o mână curentă din bronz şi elemente decorative din oţel de formă hexagonală. La nivelul rampelor de acces, vor fi reabilitate elementele arhitecturale de capăt. Stratul de uzură se va realiza din piatră cubică şi se va recondiţiona şi proteja anticoroziv parapetul metalic. La nivelul căii de pod, stratul de uzură va fi realizat din plăci de granit.

De asemenea, se vor înlocui corpurile de iluminat existente cu corpuri de iluminat cu LED.

„Realizarea investiţiei are ca obiectiv modernizarea reţelei de infrastructură pietonală la standarde europene, astfel încât circulaţia pietonilor să se desfăşoare în condiţii maxime de siguranţă şi confort. Acest demers are la bază premisele unei dezvoltări durabile din punct de vedere economic, urbanistic, social. Proiectul va aduce beneficii importante comunităţii, precum asigurarea accesibilităţii la punctele de interes existente în zonă, sporirea siguranţei circulaţiei pietonale, dar şi beneficii estetice amplasamentului, Parcul Libertăţii fiind o verigă importantă în zona de spaţii verzi a municipiului, rol susţinut de învecinarea cu râul Crişul Repede”, se mai arată în comunicatul Primăriei Oradea. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE