PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Primăria Timişoara a obţinut prima finanţare europeană, de 4 milioane de lei, pentru digitalizarea serviciilor cu cetăţenii

Primarul Dominic Fritz a anunţat, marţi, că Primăria Municipiului Timişoara a câştigat o finanţare de 4.000.000 de lei din fonduri europene nerambursabile, pentru realizarea unui portal unic de interacţiune a cetăţenilor şi firmelor cu administraţia, dar şi pentru digitalizarea arhivelor instituţiei.

„Decalajul dintre serviciile online pe care le furnizează primăria şi cele din mediul privat pe care cetăţeanul le foloseşte este uriaş. Procedurile şi interfeţele actuale din primărie sunt depăşite şi greu de actualizat. Aceasta este prima finanţare din fonduri europene pentru digitalizare pe care o câştigă primăria şi ne va înlesni următorii paşi către acel concept de portal unic şi intuitiv care va fi faţa relaţiei cetăţeanului cu administraţia locală. Trebuie să facem saltul spre soluţii tehnologice actuale, care ne uşurează munca şi sunt intuitive”, a afirmat Dominic Fritz.

Administraţia publică locală interacţionează, în prezent, cu persoanele fizice şi juridice atât fizic cât şi prin intermediul unor platforme online, dar navigarea şi găsirea unor informaţii sau servicii sunt greoaie.

Edilul adaugă că modurile de prezentare a informaţiei nu sunt întotdeauna intuitive.

Administraţia a început din 2020 migrarea unor funcţii şi informaţii pe micrositeuri precum site-l pentru COVID-19, prezentarea bugetului local, transparenţa plăţilor făcute de administraţie ori înscrierea pentru locurile la creşă.

Rezultatele proiectelor care vor fi realizate prin această finanţare includ, între altele, realizarea unui portal unic de contact persoană fizică sau juridică cu administraţia publică; îmbunătăţirea modului de prezentare a informaţiilor de interes public (hotărâri de consiliu local, achiziţii, concursuri de angajare); o hartă care să includă informaţii de interes public (lucrări de utilitate publică, servicii publice recurente) sau identitate digitală unică, crearea unui sistem de alerte relevante pentru cetăţeni.

Prin aceste fonduri, Primăria Municipiului Timişoara va beneficia şi de scanarea şi digitalizarea a 5.000 de unităţi arhivistice (bibliorafturi). Astfel, textele documentelor incluse în arhivă vor putea fi uşor de vizualizat şi de căutat conţinutul lor.

Perioada de implementare depinde de finalizarea caietelor de sarcini şi a procedurilor de achiziţie, iar termenul maxim de implementare pentru această finanţare este data de 31 decembrie.

Proiectul „Simplificarea procesului participativ şi decizional în relaţia cu cetăţenii prin digitalizarea integrată şi eficientizarea administraţiei publice la nivelul Primăriei Municipiului Timişoara” este finanţat cu fonduri europene prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă (POCA) 2014-2020. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE