PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Bihor: CJ a semnat contractul de 30 milioane de lei pentru reabilitarea palatului ce va fi viitorul său sediu

Consiliul Judeţean Bihor a anunţat, luni, semnarea contractului pentru reabilitarea fostei Policlinici Mari din Oradea, unul dintre cele mai frumoase palate ale oraşului şi care va fi viitorul sediu al instituţiei, la finalizarea lucrărilor a căror valoare se ridică la aproape 30 de milioane de lei.

Potrivit comunicatului CJ Bihor, după reabilitare, care va dura aproape trei ani, clădirea de patrimoniu va fi un reper arhitectural pe strada pietonală Republicii, urmând să găzduiască toate compartimentele CJ care funcţionează azi în diverse spaţii şi locaţii.

Contractul a fost câştigat prin licitaţie de asocierea de firme Drum Asfalt, Constructorul Sălard şi Drumuri Bihor. Valoarea lucrărilor este de 29.567.851,26 lei, fără TVA, iar durata de execuţie, de 31 de luni. Consiliul Judeţean Bihor va depune proiectul pentru finanţare prin fonduri europene.

„În continuare vom preda amplasamentul constructorilor, iar aceştia îşi vor pregăti organizarea de şantier. Până la sfârşitul lunii aprilie vor începe efectiv lucrările. Vor dura până la sfârşitul anului 2024. Din anul 2025 activitatea Consiliului Judeţean Bihor se va desfăşura în noul sediu. Toate compartimentele, care astăzi funcţionează în spaţii disparate, vor fi concentrate în această clădire: Arhitectul Şef, fondurile europene etc. Vom avea cheltuieli de funcţionare mai mici, iar cei care au probleme la Consiliul Judeţean nu vor mai fi plimbaţi dintr-un loc în altul”, a declarat preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Reabilitarea va presupune lucrări de consolidare locală, recompartimentări şi finisaje interioare, intervenţii la şarpanta exterioară, la faţade, vor fi refăcute instalaţiile electrice, sanitare şi termice, precum şi cele de securitate la incendiu. De asemenea, vor fi realizate amenajări exterioare şi vor fi extinse anumite spaţii prin mansardare. De asemenea, se va pune accent pe creşterea eficienţei energetice a clădirii.

Clădirea din strada Republicii nr. 35, Oradea, este un monument istoric ce se află în patrimoniul Judeţului Bihor – Consiliul Judeţean. Până în prezent s-au efectuat asupra imobilului, de către Consiliul Judeţean Bihor, doar lucrări de conservare a acestuia, în scopul evitării situaţiilor nedorite.

„Prin reabilitarea acesteia protejăm patrimoniul emblematic al oraşului. Una din cele mai frumoase clădiri din Oradea, construită în perioada antebelică pe colţul din stânga intrării pe artera principală, va fi un reper arhitectural după refacere”, a mai precizat Ilie Bolojan. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE