PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Dolj: A fost avizat Planul de Management al Bazinului Hidrografic Jiu pentru perioada 2022-2027

Comitetul de Bazin Jiu-Dunăre a avizat joi, în cadrul unei şedinţe prezidate de prefectul judeţului Dolj, Daniela Barbu, Planul de Management al Bazinului Hidrografic Jiu pentru următorii şase ani, document care cuprinde toate măsurile ce trebuie luate astfel încât obiectivele de mediu să fie atinse până în anul 2027.

Măsurile vizează presiunile antropice, având în vedere în principal aglomerările umane, activităţile industriale şi agricole, presiunile hidro-morfologice şi alte tipuri de activităţi generatoare de presiuni semnificative.

„Un capitol important al Planului de Management actualizat al Spaţiului Hidrografic Jiu 2022-2027 îl reprezintă programul care cuprinde toate măsurile ce trebuie luate, astfel încât obiectivele de mediu să fie atinse până în 2027. Aceste măsuri răspund principalelor probleme de la nivelul Spaţiului Hidrografic Jiu, în al treilea ciclu de planificare a Planului de Management al Spatiului Hidrografic Jiu (2022-2027). Programul de măsuri este parte integrantă a Planului de Management Bazinal. În prezent avem introdusă apă în sistem centralizat aproape în toate localităţile, dar faptul că sistemul de canalizare şi partea de epurare nu funcţionează peste tot cum ar trebui, conduce la poluarea locală masivă. De aceea, noi gospodarii apelor, conlucrăm cu fiecare UAT, operator de apă în parte în ceea ce priveşte epurarea. Totodată, la nivelul Administraţiei bazinale de Apă Jiu avem în derulare sau în faza iniţială o serie de proiecte care vizează prevenirea şi combaterea inundaţiilor, dar şi de îmbunătăţire a condiţiilor care asigură echilibrul hidrologic în zonele afectate de secetă şi deşertificare”, a spus directorul Administraţiei Bazinale de Apă Jiu, Marin Talău.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile, a subliniat preocuparea pe care o are în prezent instituţia pe care o conduce privind calitatea apei ce ajunge la cetăţeni.

„Subliniez faptul că a crescut în ultimii ani problema localităţilor care, deşi au alimentare cu apă centralizată, apa nu este potabilă. Spre exemplu, continuă contaminarea cu îngrăşăminte, iar ceea ce la început era conform, în doi-trei ani nu mai este. Apa nu are o calitate foarte bună, motiv pentru care, la nivelul Consiliului Judeţean, căutăm soluţii, iar împreună cu specialiştii Companiei de Apă Oltenia lucrăm la cel de-al treilea master-plan de apă”, a spus Cosmin Vasile.

La şedinţa ABA Jiu au participat reprezentanţi ai mai multor instituţii din patru judeţe (Dolj, Gorj, Mehedinţi şi Hunedoara), printre care reprezentanţi ai primăriilor municipiilor Craiova, Drobeta Turnu Severin şi Târgu Jiu, directori ai CA Oltenia, Apa Serv Valea Jiului, comisari ai Agenţiei de Mediu Dolj, Garda de Mediu, Comisariatului Protecţia Consumatorului Sud-Vest Oltenia.

Planul de Management actualizat include informaţii privind caracteristicile bazinului hidrografic, impactul activităţilor umane asupra apelor, caracterizarea apelor de suprafaţă şi subterane pe baza datelor de monitorizare, seturi de măsuri necesare pentru atingerea obiectivelor. La nivelul bazinului hidrografic Jiu au fost analizate şi caracterizate din punct de vedere al stării, potenţialului ecologic şi al stării chimice un număr de 175 corpuri de apă (163 naturale şi 12 puternic modificate/artificiale). AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE