PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Covasna: Plăcuţe noi şi coduri QR pe clădirile monument istoric din Sfântu Gheorghe

Autorităţile locale din Sfântu Gheorghe au amplasat plăcuţe noi pe o serie de clădiri de patrimoniu din municipiu, însoţite de coduri QR, care prin scanare cu smartphone oferă informaţii în patru limbi despre istoria imobilelor.

Potrivit conducerii Primăriei, până în prezent au fost amplasate plăcuţe pe 18 dintre cele 28 de clădiri monument istoric vizate, printre acestea numărându-se Prima Şcoală Românească, Biblioteca Judeţeană „Bod Peter”, clădirea Primăriei, fostul hotel Hungaria, care a funcţionat în actualul sediu al Poştei din centrul municipiului, Colegiul „Szekely Miko”, Casa Bene, care găzduieşte Muzeul Cinegetic, Muzeul Naţional Secuiesc, Fabrica de Ţigarete, clădirea fostului Bazar, devenită Galerie de Artă, Casa cu Arcade, Abatorul orăşenesc, Orfelinatul de băieţi, în prezent Spital TBC, Biserica Reformată Fortificată, Fabrica Textila şi Vila elveţiană.

„Primăria Sfântu Gheorghe a amplasat recent pe clădirile monument istoric din oraş panouri acoperite cu plăci de cupru şi sticlă transparentă (…) Prin scanarea codurilor QR cu un telefon smart, se va deschide site-ul creat special în acest scop. Site-ul, cu imagini şi descrieri, oferă informaţii în limbile română, maghiară, engleză şi germană despre istoria, anul de construcţie şi stilul clădirii. Descrierile clădirilor monument sunt scrise de Jozsef Almos, istoric local şi consilier municipal (26 de descrieri), muzeologul Boer Hunor despre clădirile Muzeului Naţional Secuiesc, respectiv istoricul Csaki Arpad despre Biserica Reformată fortificată (…) În total, pe 28 de clădiri monument istoric din oraş vor fi amplasate panouri, dintre care 18 au fost deja montate de către colegii de la Direcţia de Gospodărire a oraşului, iar celelalte 10 vor fi echipate în curând cu panouri noi” , se arată într-un comunicat de presă, postat joi pe pagina de internet a Primăriei.

Intenţia autorităţilor locale este de a include în acest proiect şi statuile din Sfântu Gheorghe, deoarece majoritatea nu au informaţii despre cei care le-au realizat.

De asemenea, au în plan să extindă lista monumentelor istorice şi cu alte clădiri din localităţile aparţinătoare municipiului Sfântu Gheorghe, Chilieni şi Coşeni. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE