PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Dolj: Acord de mediu pentru proiectul „Străpungere strada Traian Lalescu-Calea Bucureşti-H.Coandă” din Craiova

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Dolj a emis acordul de mediu pentru proiectul tehnic şi execuţia străpungerii străzilor Traian Lalescu – Calea Bucureşti – Henri Coandă din Craiova, un proiect reluat în 2019 de municipalitate, după circa 20 de ani, în vederea realizării unei căi de acces mai rapide din partea de nord a oraşului către cea de sud.

Această arteră rutieră are în vedere accesul mai rapid în special către zona industrială a oraşului, unde se află şi fabrica auto Ford şi unde este un trafic intens de autovehicule dimineaţa şi după-amiaza.

Potrivit studiului de fezabilitate aprobat de Consiliul Local Craiova în 2019, acest proiect presupune prelungirea străzii Traian Lalescu cu circa 400 metri, până în Calea Bucureşti, amenajarea acestei intersecţii şi, mai departe, lărgirea la patru benzi de circulaţie a străzii Henri Coandă, care ajunge în strada Caracal, de unde se face accesul către zona industrială.

În ceea ce priveşte indicatorii tehnico-economici, valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) s-ar ridica la 11.148.496 de lei, iar durata de realizare ar fi de 11 luni, din care perioada alocată proiectării este de trei luni.

Conform acordului de mediu emis de APM Dolj, există 61 de arbori pe ambele sensuri ale străzii Henri Coandă, care, pentru realizarea proiectului, este necesar să fie îndepărtaţi (cei compromişi) sau relocaţi (cei viabili), iar în acest sens s-a efectuat un studiu de specialitate.

„Bilanţul general al arborilor pe strada Henri Coandă este următorul: total arbori + 61 bucăţi pe ambele sensuri; total arbori compromişi, propuşi la tăiere de la sol -33 bucăţi; total arbori de relocat în altă locaţie – 17 bucăţi; total arbori care nu pot fi scoşi şi relocaţi decât cu balot – 11 bucăţi”, se arată în documentul APM.

Reprezentanţii APM Dolj mai spun că arborii care trebuie tăiaţi de la sol sunt foarte bătrâni, cu vârste peste 40 ani, iar cei 28 de arbori care vor fi scoşi vor fi relocaţi în Parcul Tineretului şi Parcul Hanul Craioviţa.

În compensaţie, în cadrul proiectului se vor planta 87 arbori noi complementari celor relocaţi, în spaţiile verzi proiectate pe strada Traian Lalescu, iar pe Str. Henri Coandă, în schimb, se vor planta 800 arbuşti coniferi de talie mare (echivalent arbore talie mică), la distanţe de 70 centimetri între arbori, pentru a crea o barieră vegetală. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE