PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Covasna: Cetăţenii, invitaţi să facă un tur virtual al Fabricii de Ţigarete şi să participe la un sondaj privind viitorul acesteia

Primăria Sfântu Gheorghe invită cetăţenii să facă un tur virtual al fostei Fabrici de Ţigarete din municipiu şi să participe la un sondaj de opinie privind modalităţile prin care ar putea fi pusă în valoare această clădire, achiziţionată anul trecut de autorităţile locale, potrivit AGERPRES.

Coordonatoarea proiectului TabakForum, Farcadi-Plajas Erzsebet, a declarat, joi, că sondajul conţine 34 de întrebări, integrate într-un tur virtual al fabricii, care poate fi accesat pe site-ul sepsitabak.ro.

Aceasta a menţionat că vizitatorii pot explora online spaţiile interioare şi exterioare atât la sol, cât şi prin imagini aeriene, iar accesând anumite puncte interactive pot afla informaţii despre istoria de 120 de ani a clădirii.

De asemenea, îşi pot exprima prin vot opiniile cu privire la proiectele pe care autorităţile locale intenţionează să le deruleze în acest spaţiu sau pot veni cu idei noi.

Sondajul se va încheia pe 21 aprilie, dar pagina web şi turul virtual vor rămâne în continuare active şi vor putea fi accesate de cei interesaţi.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a precizat că fabrica a fost construită între anii 1902-1907 cu sprijinul guvernului Ungariei, iar în perioadele sale înfloritoare a avut chiar şi o mie de angajaţi.

Fabrica şi-a încetat activitatea în anul 2011 ca urmare a suspendării autorizaţiei de producţie şi comercializare, iar câţiva ani mai târziu compania a intrat în insolvenţă din cauza datoriilor acumulate către bugetul de stat.

Primăria Sfântu Gheorghe şi-a exercitat dreptul de preempţiune asupra terenurilor şi clădirilor societăţii Galaxy Tabacco SA Bucureşti, scoase la licitaţie de lichidatorul judiciar şi le-a achiziţionat anul trecut cu suma de 4,9 milioane de euro.

„Scopul nostru este de a crea un spaţiu unic pe care să îl introducem în circuitul cultural şi turistic”, a declarat primarul Antal Arpad.

Autorităţile locale au decis, deja, ca în fosta magazie de tutun a fabricii, care are o suprafaţă de aproximativ 3.000 de metri pătraţi, reprezentând circa 10% din total, să înfiinţeze un muzeu al comunismului, pentru care au obţinut o finanţare de 11,3 milioane de euro prin PNRR.

Totodată, pentru a „testa posibilităţile spaţiului”, în incinta fabricii vor fi organizate mai multe evenimente publice cu prilejul Zilelor oraşului, care vor avea loc luna viitoare.

„Aş vrea să văd crearea unui spaţiu care să fie atractiv pentru tineri, care să ofere un loc de socializare, de întâlnire, care nu doar să se distreze, ci şi să aibă posibilitatea de a învăţa prin experienţe interesante. Testăm spaţiul pentru a vedea cum funcţionează pentru tineri, iar unul dintre teste va fi organizarea aici a Curţii tinerilor din cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe în weekend-ul festivalului”, a declarat viceprimarul Vargha Fruzsina, în cadrul conferinţei de presă de joi.

Autorităţile locale au anunţat, totodată, că în data de 9 aprilie vor organiza Ziua porţilor deschise la fosta Fabrică de Ţigarete. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE