PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Bacău: Primăria Slănic-Moldova poate exploata, în premieră, izvoarele minerale în scop terapeutic

Primăria Slănic-Moldova poate exploata, în premieră, izvoarele minerale în scop terapeutic după ce a obţinut licenţa în acest sens, informează un comunicat de presă remis joi AGERPRES.

Conform sursei citate, izvoarele staţiunii sunt certificate pe o perioadă de 20 ani, cu posibilitatea de prelungire pe încă 5 ani.

„S-a deschis acum un drum nou, o perspectivă potrivită pentru dezvoltarea economică a Staţiunii Balneoclimatice Slănic-Moldova”, a declarat primarul oraşului Slănic-Moldova, Gheorghe Baciu, citat în comunicat.

Potrivit sursei menţionate, demersurile pentru obţinerea Licenţei de Exploatare au început în luna martie 2017, prin semnarea unui acord între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), Institutul de Medicină Fizică şi Balneologie Bucureşti şi Primăria Slănic-Moldova.

Acest acord conferea Primăriei Slănic-Moldova dreptul de a solicita şi de a obţine Licenţa de Explorare pentru 9 din cele 11 izvoare existente în staţiune.

În octombrie 2017, primăria a obţinut licenţa care includea o serie de obligaţii, respectiv proiecte de mediu, protecţie hidro-sanitară şi amenajarea izvoarelor.

În luna august 2019 au fost obţinute indicaţiile terapeutice de la Institutul de Medicină Fizică şi Balneologie, iar pe 16 martie 2022 s-a semnat Licenţa de Exploatare.

„Imediat ce am ajuns la primărie, în luna iunie 2016, mi-am dat seama că este foarte important pentru dezvoltarea sănătoasă şi sustenabilă a localităţii noastre ca izvoarele minerale să ajungă în administrarea primăriei, cea mai potrivită entitate care să administreze aceste izvoare echitabil, echidistant, cu dorinţă şi pricepere, cu resurse generate din comunitate. În acel moment, izvoarele făceau obiectul unor litigii între agenţii economici din Slănic-Moldova, litigii care au provocat mari suferinţe, condamnând staţiunea la subdezvoltare. Pe toată lumea interesa profitul imediat, dar nimeni nu se gândea la faptul că izvoarele pot contribui la dezvoltarea sustenabilă a localităţii. În acest sens, în pofida situaţiei financiare grave în care eram la acel moment, am luat decizia să pornim pe acest drum de certificare a izvoarelor”, a explicat primarul Gheorghe Baciu.

Staţiunea Slănic-Moldova este renumită pentru izvoarele sale de ape carbonatate, bicarbonatate, uşor sulfuroase, clorate, sodice, hipertonice şi oligominerale, izvoare descoperite încă din anul 1801. Medicii recomandă apele acestor izvoare pentru tratament în diverse afecţiuni. AGERPRES 

ALTE ȘTIRI RECENTE